Tulipagården

Här i Tulipagården i utkanten av Körsbärsdalen bor Sofia ”Duvdrottningen”, som Jonatan kallar henne. Hon leder den hemliga kampen mot tyrannen Tengil och det är hennes snövita duvor som flyger med budskap över bergen till Törnrosdalen. Här hjälper Jonatan henne med den stora blomsterträdgården samtidigt som de smider planer om Törnrosdalens befrielse.

Tulipagården är en del av Körsbärsdalen

Här kan du titta in hur Sofia duvdrottningen bor. Hon har en fantastisk köksträdgård och en fågelbur med en lekduva i.

Till alla lekplatser

Körsbärs-och Törnrosdalen

I Nangijala finns två gröna dalar, Körsbärsdalen och Törnrosdalen. Här träffar du Bröderna Lejonhjärta, tittar in i deras hus, eller sätter dig i sluttningen i Törnrosdalen och följer föreställningen om kampen mot Tengil och Katla. Här kan du även få skjuta pilbåge och om du törs titta har du möjlighet att få se draken Katla livs levande. Det kan vara bra att komma ihåg hemliga lösenordet; ”All makt åt Tengil, vår befriare”…

Körbärsdalen

I den natursköna Körsbärsdalen kan du besöka värdshuset Guldtuppen, Tulipagården och Ryttargården där bröderna Jonatan och Karl Lejonhjärta bor. Slå dig ned och meta vid stenbron, eller testa på att skjuta pilbåge.

Törnrosdalen

I den muromgärdade Törnrosdalen kommer du till en liten stad med gränder och detaljrikt inredda hus. Här kan du som är modig nog att lura Tengils soldater vara med om äventyr från morgon till kväll. Sida vid sida med Skorpan, Jonatan, Sofia, Mattias och de andra.

Läs mer om Bröderna Lejonhjärta

Björkdungen

Invid lunden av de skuggande björkarna finns plats för alla möjliga typer av lek, för alla åldrar. Här kan du utmana din vän i den långa Inte-stöta-marken-banan, eller kanske bygga en egen hinderbana och tävla med käpphästar.

Plats för lek och vila

På grönytan finns gott om sittplatser, och skuggplatser. Här finns ”de gråtande stenarna”, som sprutar vattenstrålar när du minst anar det, och här finns gunghästar, styltor och en labyrint för den kluriga att ta sig igenom.

Lekladan

Alldeles intill Emils Katthult ligger en gammal sekelskifteslada, gjord helt och hållet för lek. Här inne finns en liten leksaksaffär, en skräpvind med utklädningskläder, hemliga gångar och fullt med gamla lantgårdssaker. Och tycker du att det är trist att gå i trappor, kan du istället ta rutschkanan från andra våningen rakt ut på gårdsplanen.

Här kan du leka och leka

I den mindre logen bredvid kan du hoppa i hö och här finns en åkerlapp där du kan plöja och harva. Alla djur från Emils gård finns här, uthuggna i trä – får, getter, höns, kor och även hästen Lukas med vagn. Det finns en brunn där du kan ta upp vatten till grisarna och du kan till och med få pröva på att mjölka en ko. Och precis bredvid finns en hage, med alldeles riktiga getter som du kan gå in och klappa.

Hälsa på Pippi i Villa Villekulla

Villa Villekulla har tre våningar och här finns det gott om utrymme för alla barn som vill hälsa på hemma hos Pippi. Det finns gott om plats att leka på, och mycket att upptäcka i salongen, i Pippis sovrum och i hennes kök. Och om man vågar kan man ge sig upp på Pippis vind, och titta på alla saker hon har tagit med sig hem från sina resor på de sju haven. Pippi har lovat att det inte finns några gastar där – inte just nu i alla fall.

Mönstra på Hoppetossa

I vattnet intill ligger kapten Efraim Långstrumps fartyg Hoppetossa förtöjd. Snabbaste vägen till hamnen från Villa Villekulla är förmodligen via rutschbanan från andra våningen, rakt ut i trädgården. Är det en alldeles varm dag i parken så kan vattenområdet skänka lite extra svalka.

Läs mer om Pippi

Katthult

Här kan du uppleva en bondgård som den såg ut i slutet av artonhundratalet, med kor, getter, grisar, höns och andra djur. Om du vågar dig lite ut i skogen så kanske du kommer till Krösa-Majas stuga och får höra en av hennes hiskliga berättelser.
Runt gården ligger Ekkullen med kohagar och vackra ängar. Dessa markerna ingick i prästgårdsarrendet på gården Näs som Astrid Lindgrens far Samuel August drev. Så här lekte Astrid Lindgren som barn.

Ha det så roligt!

Här finns bland annat en slingrande bäck som mynnar ut i en grund sjö, en jordkällare som går att krypa in i, och sist men inte minst Emils egen snickarbod, komplett med hans samling trägubbar. Och som alla vet som hört berättelserna om Emil, är detta ett ställe han ofta besöker.

Läs mer om Emil

Karlssons tak

Här i Vasastan kan du hälsa på hos Lillebror, Karlsson på taket och fröken Bock. Gå på upptäcktsfärd med Karlsson och se hans tuppmålningar, och hälsa på i hans gula hus på taket. Karlsson är en odräglig och småfräck person som äter upp allt godis själv och tycker om att ”tirritera” folk.

Tirritera med Karlsson

Karlsson är bäst på allt, åtminstone enligt honom själv och han talar gärna om det för alla. Om du vill och vågar kan du klättra upp och se hur han har det. Och om du är riktigt modig och vill känna hur det känns att flyga som Karlsson på taket så kan du åka rutschkana hela vägen till gatan igen.

Läs mer om Karlsson på taket

Kajsa Kavats mormors hus

Kajsa blev lämnad här hos mormor i en korg, när hon bara var tre månader gammal, för det var ingen annan som ville ta hand om henne. De bor i det sötaste lilla hus man kan tänka sig, vid en lite backig kullerstensgata i den fattigaste delen av stan. Att Kajsa skulle kallas Kajsa Kavat var det mormor som bestämde. Hon såg direkt att Kajsa skulle bli en kavat liten jänta, och då var det lika bra att kalla henne Kajsa Kavat redan från början.

Lek hos Kajsa Kavat

Gå längs den gulliga lilla gatan bland de små husen. Väl framme på torget är det marknad! Fyra marknadsstånd finns där som du kan göra till dina egna. Varför inte sälja polkagrisar?

Till alla lekplatser

Rasmus lada

I den här lilla höladan sov Rasmus den där juninatten då han hade rymt och det var här han träffade Paradis-Oskar. Tillsammans gav dem sig av på luffen längs vägarna i Astrid Lindgrens Värld, och kan dyka upp i stort sett var som helst.

Hoppa i hö

Men det säkraste stället att möta dem är i närheten av Rasmus lada. Här kan du hoppa i höet som barn har gjort i alla tider i Småland, trots att deras föräldrar sagt åt dem att inte göra det.

Läs mer om Rasmus

Mattisskogen

Mattisskogen är en plats full av besynnerliga väsen och spännande saker att upptäcka. Här bor rumpnissar, grådvärgar och skumtroll. På stigen från Vargklämman fram emot borgen kan du uppleva den mystiska skogen på nära håll. Kanske skymtar du grådvärgarnas lysande ögon genom dimman eller hör de underjordiska locka med sina sällsamma toner. Och om du tittar riktigt noga kan du nog se ingången till ett eller annat litet rumpnissebo. Där stigen slutar är det fritt fram att på egen hand utforska skogen, med alla sina gömställen, ruiner och annat som döljer sig där.

Mattisborgen

Utforska Mattisborgens alla hemliga gångar, borgen som sprack mitt itu natten då Ronja föddes. Så uppstod Helvetesgapet som du kan hoppa över om du vågar. Du kan klättra upp i de högsta tornen eller ner i de djupa gångarna under borgen. Det går också bra att provligga Skalle-Pers säng och undersöka hur det är att vara fånge i rövarnas fängelsehåla.

Läs mer om Ronja

Flaskpost

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt