Om Astrid Lindgren

Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Bröderna Lejonhjärta, Tjorven & Skrållan, Bullerbybarnen, Madicken, Ronja…

Miljoner barn och vuxna över hela världen älskar dessa figurer och känner sig helt hemma i Villa Villekulla, Körsbärsdalen, Snickerboa, Junibacken och på Saltkråkan. Alla dessa världar är skapelser av Astrid Lindgren – den mest lästa barnboksförfattaren i världen.

En sagas ursprung

Astrid Anna Emilia föddes den 14 november 1907 på bondgården Näs, just i utkanten av Vimmerby stad. Astrid var nummer två i en syskonskara på fyra. Det var hon och hennes syskon som, tillsammans med kogubbens barn och barnen från prästgården bredvid, var Bullerbybarnen i verkligheten. Berättelsen om deras lekar har nu spritts över hela världen.

Läs mer om Astrid Lindgren

Astrid Lindgren gick i skola inne i Vimmerby och därför är hennes miljöer hämtade både från bondlandet och från småstaden. Tidigt i livet flyttade hon sedan till Stockholm. På så sätt kom så småningom en viss Karlsson att flyga runt i Vasastan, där Astrid själv bodde, och en ensam pojke som hette Bo Vilhelm Olsson att sitta och drömma på en bänk i Tegnérlunden, som hon varje dag gick förbi på väg till sitt arbete.

Fantasins kraft

Men sagorna kan utspela sig var som helst där det finns barn som läser och tror på fantasins mirakel. Till Landet i Fjärran och till Skymningslandet har alla barn i hela världen tillträde. Nu är det mer än tjugo år sedan Astrid Lindgren gick bort, men hennes berättelser lever vidare. Inte minst här i Astrid Lindgrens Värld, där lekfullhet och barnasinne kanske hör till det allra viktigaste.

Läs mer om Astrid Lindgrens Värld

Flaskpost

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt