Om företaget

Astrid Lindgrens Vimmerby AB, driver två besöksmål i Vimmerby för både stora och små Astrid Lindgren-fans. I Astrid Lindgrens Värld kan du möta Astrids berättelser och karaktärerna från böckerna och filmerna– och på Astrid Lindgrens Näs kan du fördjupa din kunskap om Astrid Lindgrens liv och gärning. Utöver besöksmålen ingår även verksamheterna konferenser och möten och Den lilla staden vårt gästboende i Astrid Lindgrens Vimmerby AB. Här jobbar 70 tillsvidare anställda tillsammans med cirka 600 säsongsanställda medarbetare.

Vår värdegrund

Kvalitet
Astrid Lindgren hade höga krav på kvalitet – både i det hon själv gjorde och i det andra gjorde med hennes verk. Därför ska vi också alltid sträva efter högsta möjliga kvalitet i det vi gör.

Barnets perspektiv
Astrid Lindgren hade ett genuint intresse för barnet som människa. Det gjorde att hon tilltalade dem med respekt och ärlig nyfikenhet. Barnets perspektiv var alltid i centrum för henne. På samma sätt försöker vi möta barnet genom att vara intresserade, nyfikna och engagerade.

Lekfullhet
Vi lekte och lekte och lekte, så det är underligt att vi inte lekte ihjäl oss”. Du känner säkert igen det Astrid Lindgren-citatet. Vi vill inspirera barnet som besöker oss i parken, oavsett om det är ett litet eller ett vuxet barn. Astrid Lindgrens Värld är en plats där lekfullheten får ta stor plats, där infall och idéer får prövas på det sätt som barnet i dig hade tyckt om.

Respekt
Under sitt liv och i sina böcker visade Astrid Lindgren många prov på civilkurage och vikten av allas lika värde. Hon hade ett ärligt och respektfullt förhållningsätt till omvärlden. Och det har vi också här, i hennes värld. Vi skapar gemenskap genom att vara intresserade och öppna inför våra kollegors och medmänniskors åsikter, egenskaper och behov samtidigt som vi har möjlighet att stå upp för våra egna.

Företagets historia

Idén att skapa en ”sagoby” med miljöer ur Astrid Lindgrens böcker kommer ursprungligen från familjerna Isaksson, Jalminger och Soowik i Vimmerby. 1981 byggde de tillsammans det första huset, Katthult, i skala 1:3. Under åren kompletterades Sagobyn, som den då kallades, med flera miljöer. Med tiden blev anläggningen för stor att hantera för de tre familjerna och de sålde Sagobyn 1989 till Riquma-koncernen. Ägarskiftet betydde skapandet av det nya företaget – Astrid Lindgrens Värld AB.

Sedan 2010 ägs bolaget gemensamt av Astrid Lindgren Aktiebolag/Förvaltning AB, 91 % , och Vimmerby kommun, 9 %. Under våren 2017 köpte Astrid Lindgrens Värld AB, Astrid Lindgrens Näs. I samband med det bytte Astrid Lindgrens Värld AB namn till Astrid Lindgrens Vimmerby Aktiebolag.

Det var en gång..

Det är över 40 år sedan Astrid Lindgrens Värld började byggas. Under åren som har gått har intresset för parken vuxit. Det har lekglädjen bland våra gäster och intresset för Astrid Lindgrens berättelser också gjort.

Läs mer om Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Vimmerbys ledningsgrupp

Verkställande direktör

Joacim Johansson

jocke.johansson@astridlindgrensvimmerby.se

Verksamhets chef Näs, Astrid Lindgrens barndomshem

Sofia Johnsson

sofia.johnsson@astridlindgrensvimmerby.se

Marknads- och försäljningschef

Lena Möller

lena.moller@astridlindgrensvimmerby.se

Personalchef

Linnéa Hindvik

linnea.hindvik@astridlindgrensvimmerby.se

Mat och dryck-chef

Sara Hedblom

sara.hedblom@astridlindgrensvimmerby.se

Drift- och fastighetschef

Tommy Dahlgren

tommy.dahlgren@astridlindgrensvimmerby.se

Gästservice- och boendechef

Anna Lindén

anna.linden@astridlindgrensvimmerby.se

Design- och utvecklingschef

Thomas Green

thomas.green@astridlindgrensvimmerby.se

Styrelse

Astrid Lindgrens Vimmerbys styrelse består f n (2024) av sex personer. Nedanför hittar du information om ledamöterna.

STYRELSEORDFÖRANDE: Nils Nyman, Stockholm

STYRELSELEDAMOT: Anders Lindgren, Stockholm

STYRELSELEDAMOT: Karin Matsson-Weijber, Stockholm

STYRELSELEDAMOT: Jacob Käll, Vimmerby

STYRELSELEDAMOT: Annie Lööf, Stockholm

STYRELSELEDAMOT: Tina Resch, Göteborg

Kontakt

Välkommen att höra av dig till oss!
Telefonnummer: +46 (0)492 798 00
E-post: info@astridlindgrensvarld.se

 

Flaskpost

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt