searchSymbol
hero

Om oss

Astrid Lindgrens Värld är en teaterpark där besökarna kan uppleva Astrid Lindgrens sagofigurer i sina riktiga miljöer. Parken, som grundades 1981, är belägen i Astrid Lindgrens födelsestad Vimmerby. Astrid Lindgrens Värld har varje år ca 490 000 besökare, varav drygt 20 procent ifrån utlandet. Parken har öppet från maj till augusti och helger i september, samt under svenska höstlovet. Under högsäsongen har Astrid Lindgrens Värld cirka 500 medarbetare, varav 125 arbetar inom teaterverksamheten. Astrid Lindgrens Värld AB omsatte år 2017 209 miljoner kronor. Astrid Lindgrens Värld är ett fristående aktiebolag, som ägs till 91% av Astrid Lindgren Förvaltning AB och 9 procent av Vimmerby kommun.

image

Här blir sagor verklighet

Här i Astrid Lindgrens Värld finns Katthult, Villa Villekulla, Mattisborgen och Bråkmakargatan på riktigt. På samma marker där Astrids far Samuel August en gång i tiden brukade sin gård, prästgårdsarrendet Näs, kan du nu träffa Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter och de flesta andra som Astrid Lindgren berättade om.
Ambitionen i Astrid Lindgrens Värld är att allt du möter i parken ska vara troget hennes berättelser. Med hjälp av ett programråd, bestående av Astrid Lindgrens familj och nära vänner, gör vi platserna, händelserna, stämningen, sångerna, maten, upptågen och alla de personer Astrid Lindgren skrev om till verklighet.

image

Engagemang

Astrid Lindgren sade en gång: ”Har jag kunnat förgylla en enda dyster barndom, då är jag nöjd”.

Vi i Astrid Lindgrens Värld har därför beslutat att på olika sätt arbeta med några organisationer som på ett eller annat vis stödjer barn och försvarar deras rätt. För oss är detta ett självklart engagemang och ett naturligt sätt att arbeta i vår strävan att bli just – Astrid Lindgrens Värld.

De organisationer vi aktivt stödjer är Astrid Lindgrens BarnsjukhusBRIS – Barnens rätt i samhället, Min Stora DagRädda Barnen och SOS Barnbyar där vi var med och finansierade Astrid Lindgrens Barnby i Centralafrikanska Republiken. Under en sommar har vi glädjen att få träffa många barn från Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Min Stora Dag i parken, vi har Vimmerbys lokala Rädda Barnen på plats dagligen och centralorganisationen vid några tillfällen, vårt engagemang i SOS Barnbyar fortsätter på flera sätt och BRIS är också en organisation som vi gärna hjälper.

På lokalt plan har vi valt att stödja organisationer/föreningar som arbetar aktivt med barnverksamheter i Vimmerby kommun.

image

Värdegrund

Kvalitet
Astrid Lindgren hade höga krav på kvalitet – både i det hon själv gjorde och i det andra gjorde med hennes verk. Därför ska vi också alltid sträva efter högsta möjliga kvalitet i det vi gör.

 Barnets perspektiv

Astrid Lindgren hade ett genuint intresse för barnet som människa. Det gjorde att hon tilltalade dem med respekt och ärlig nyfikenhet. Barnets perspektiv var alltid i centrum för henne. På samma sätt försöker vi se barnet genom att vara intresserade, nyfikna och engagerade.

Lekfullhet

”Vi lekte och lekte och lekte, så det är underligt att vi inte lekte ihjäl oss”

Du känner säkert igen det Astrid Lindgren-citatet. Vi vill inspirera barnet som besöker oss, oavsett om det är ett litet eller ett vuxet barn. Hos oss får lekfullheten ta stor plats, infall och idéer får prövas på det sätt som barnet i oss tycker om.

Respekt

Under sitt liv och i sina böcker visade Astrid Lindgren många prov på civilkurage och vikten av allas lika värde. Hon hade ett ärligt och respektfullt förhållningsätt till omvärlden. Och det har vi också här, i hennes värld.

Vi skapar gemenskap genom att vara intresserade och öppna inför våra medmänniskors åsikter, egenskaper och behov samtidigt som vi har möjlighet att stå upp för våra egna.

image

Astrid Lindgrens Världs ledning

Verkställande direktör:
Joacim Johansson
jocke.johansson@astridlindgrensvimmerby.se

 

Verksamhetschef  Näs, Astrid Lindgrens Barndomshem:
Sofia Johnsson
sofia.johnsson@astridlindgrensvimmerby.se

 

Marknads- och försäljningschef:
Lena Möller
lena.moller@astridlindgrensvimmerby.se

 

Personalchef:
Linnéa Hindvik
linnea.hindvik@astridlindgrensvimmerby.se

Sara

Mat och dryckchef:
Sara Hedblom
sara.hedblom@astridlindgrensvimmerby.se

 

Ekonomichef:
Per Sigvardsson
per.sigvardsson@astridlindgrensvimmerby.se

 

Teaterchef:
Nicholas Lindström
nicholas.lindstrom@astridlindgrensvimmerby.se

 

Drift och fastighetschef:
Tommy Dahlgren
tommy.dahlgren@astridlindgrensvimmerby.se

Design och utvecklingschef:
Tomas Green
thomas.green@astridlindgrensvarld.se

 

Gästservice och boende chef:
Anna Lindén
anna.linden@astridlindgrensvimmerby.se

Astrid Lindgrens Vimmerbys styrelse

Styrelse
Nils Nyman, Stockholm – Ordförande

Anders Lindgren, Stockholm
Karin Mattsson-Weijber, Stockholm
Jacob Käll, Vimmerby
Annie Lööf, Stockholm
Tina Resch, Göteborg

 

 

FLASKPOST

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

© 2024 Astrid Lindgrens Värld AB. info@astridlindgrensvarld.se, +46 (0)492 798 00. SE-598 85 Vimmerby, Sweden. Org. nr: 556303-3033.