searchSymbol
hero

Här kan du leka och leka

Om det var något som Astrid Lindgren värnade om så var det barnens rätt att få vara barn. Och ett av de bästa sätten att få vara barn är att kunna leka fritt. Den fria leken löper som en röd tråd genom många av Astrid Lindgrens böcker och självklart även i Astrid Lindgrens Värld. Leka kan du göra överallt hos oss, vuxen som barn.

Och kan du tänka dig roligare platser att leka på än Pippi Långstrumps Villa Villekulla eller de djupa gångarna i Mattisborgen? Det finns även platser i parken som enbart är skapade för lek, som Bullerbyn, Nils Karlssons-Pysslings hus och lekladan i Katthult till exempel.

Karaktärer
Bullerbyn

Bullerbyn är en mycket liten by, bara tre gårdar, och där bor sju barn med sina familjer. I Mellangården bor Lisa och hennes bröder Lasse och Bosse, i Norrgården bor Britta och Anna, och i Sörgården bor Olle och hans lillasyster Kerstin. Och så Olles hund Svipp, såklart.

Karaktärer
Nils Karlsson-Pyssling

Att vara ensam hemma hela dagarna och vänta på att mamma och pappa ska komma hem från arbetet tycker Bertil är tråkigt. Väldigt tråkigt, faktiskt. Men när han upptäcker att det bor en liten pyssling i källaren, blir dagarna med ens roliga och spännande.

Karaktärer
Den lilla, lilla staden

Så här såg den lilla staden Vimmerby ut när Astrid Lindgren växte upp här i början av seklet. I många av hennes böcker förekommer småstadsmiljöer som hon hämtat inspiration till från sin barndoms Vimmerby.

Karaktärer
Bråkmakargatan

Lotta är en mycket envis och bestämd unge. Hon bor med sin familj i ett gult hus vid en liten gata som heter Krukmakargatan. ”Kanske det bodde krukmakare vid den här gatan förr i tiden, men nu för tiden bor här bara bråkmakare”, säjer han. ”Jag tror vi tar och döper om gatan till Bråkmakargatan”,

Karaktärer
Kajsa Kavat

Kajsa blev lämnad här hos mormor i en korg, när hon bara var tre månader gammal, för det var ingen annan som ville ta hand om henne. De bor i det sötaste lilla hus man kan tänka sig, vid en lite backig kullerstensgata i den fattigaste delen av stan.

Karaktärer
Björkdungen

Invid lunden av de skuggande björkarna finns plats för alla möjliga olika typer av lek, för alla åldrar och alla som har spring i benen. Här kan ni utmana varandra i mod och balans genom den långa inte-stöta-marken-banan, eller kanske bygga en egen hinderbana och tävla med käpphästar.

Karaktärer
Lekladan

Alldeles intill Emils Katthult ligger en gammal sekelskifteslada, gjord helt och hållet för lek. Här inne finns en liten leksaksaffär, en skräpvind med utklädningskläder, hemliga gångar och fullt med gamla lantgårdssaker.

Karaktärer
Kvarnen

Mitt inne i skogen, inte långt från den väldiga Mattisborgen, ligger en förfallen kvarn. Här syns fortfarande spår av mjölnaren som bodde och arbetade här, fast nu för tiden kan man klättra på resterna av hustaket eller åka i rutschbanan som leder ut från kvarnhuset.

Karaktärer
Mattisskogen

Mattisskogen är en plats full av besynnerliga väsen och spännande saker att upptäcka. Här bor rumpnissar, grådvärgar och skumtroll. På stigen från Vargklämman fram emot borgen kan du uppleva den mystiska skogen på nära håll.

FLASKPOST

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

© 2024 Astrid Lindgrens Värld AB. info@astridlindgrensvarld.se, +46 (0)492 798 00. SE-598 85 Vimmerby, Sweden. Org. nr: 556303-3033.