searchSymbol
hero

Här kan du leka och leka

Om det var något som Astrid Lindgren värnade om så var det barnens rätt att få vara barn. Och ett av de bästa sätten att få vara barn är att kunna leka fritt. Den fria leken löper som en röd tråd genom många av Astrid Lindgrens böcker och självklart även i Astrid Lindgrens Värld. Leka kan du göra överallt hos oss, vuxen som barn.

Och kan du tänka dig roligare platser att leka på än Pippi Långstrumps Villa Villekulla eller de djupa gångarna i Mattisborgen? Det finns även platser i parken som enbart är skapade för lek, som Bullerbyn, Nils Karlssons-Pysslings hus och lekladan i Katthult till exempel.

Björkdungen

Invid lunden av de skuggande björkarna finns plats för alla möjliga olika typer av lek, för alla åldrar och alla som har spring i benen. Här kan ni utmana varandra i mod och balans genom den långa inte-stöta-marken-banan, eller kanske bygga en egen hinderbana och tävla med käpphästar. Här finns ”de gråtande stenarna”, som sprutar vattenstrålar när man minst anar det, och här finns gunghästar, styltor och en labyrint för den kluriga att ta sig igenom.

image
image

Lekladan

Alldeles intill Emils Katthult ligger en gammal sekelskifteslada, gjord helt och hållet för lek. Här inne finns en liten leksaksaffär, en skräpvind med utklädningskläder, hemliga gångar och fullt med gamla lantgårdssaker. Och tycker du att det är trist att gå i trappor, kan du istället ta rutschkanan från andra våningen rakt ut på gårdsplanen. I den mindre ladan bredvid kan du hoppa i hö och här finns en åkerlapp där ni kan plöja och harva tillsammans. Alla djur från Emils gård finns här, uthuggna i trä – får, getter, höns, kor och även hästen Lukas med vagn. Det finns en brunn där du kan ta upp vatten till grisarna och du kan till och med få pröva på att mjölka en ko.
Och precis bredvid finns en hage, med alldeles riktiga getter som du kan gå in och klappa.

image
image

Kvarnen

Mitt inne i skogen, inte långt från den väldiga Mattisborgen, ligger en förfallen kvarn. Här syns fortfarande spår av mjölnaren som bodde och arbetade här, fast nu för tiden kan man klättra på resterna av hustaket eller åka i rutschbanan som leder ut från kvarnhuset. Det kan gå ganska snabbt! Vattnet leds fortfarande runt i de gamla rännorna och om du inte är rädd för att bli lite blöt kan du pröva på mekaniken, eller rentav kliva i och hjälpa kvarnhjulet att snurra.

image
image

Mattisskogen

Mattisskogen är en plats full av besynnerliga väsen och spännande saker att upptäcka. Här bor rumpnissar, grådvärgar och skumtroll. På stigen från Vargklämman fram emot borgen kan du uppleva den mystiska skogen på nära håll. Kanske skymtar du grådvärgarnas lysande ögon genom dimman eller hör de underjordiska locka med sina sällsamma toner. Och om du tittar riktigt noga kan du nog se ingången till ett eller annat litet rumpnissebo. Där stigen slutar är det fritt fram att på egen hand utforska skogen, med alla sina gömställen, ruiner och annat som döljer sig där.

image
image
FLASKPOST

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

© 2024 Astrid Lindgrens Värld AB. info@astridlindgrensvarld.se, +46 (0)492 798 00. SE-598 85 Vimmerby, Sweden. Org. nr: 556303-3033.