Astrid Lindgrens Värld är olik alla andra. Här är det alltid nära till glädje, lek och skratt. Och inte minst till Pippi Långstrump, Emil, Karlsson och många andra populära karaktärer och platser hämtade från Astrid Lindgrens böcker. Det är här runtom i parken de stora ögonblicken uppstår; när barnen får möta, leka och busa med sina favorit karaktär på riktigt. Här blir sagan verklighet.

En dag i Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Värld är en levande miljö, där scener ur Astrids berättelser varje dag spelas upp. Och det behöver inte vara på en teaterscen, nej ofta kommer du mycket närmare än så. Ibland kan du till och med hamna mitt i händelsernas centrum. När föreställningen är slut blir det din tur. Hoppa in och lek på den plats som alldeles nyss var en scen. Klättra runt med Ronja i Mattisborgen, ta en rundtur i Villa Villekulla, tillsammans med Pippi. Eller åk rutschkana med självaste Karlsson på taket.

Planera ditt besök

En värld av många världar

Parken är ganska stor, 180 000 kvm eller mer än 22 fotbollsplaner. Det finns mycket plats för lek och många föreställningar att se så vi rekommenderar att du stannar två dagar. Självklart går det bra att besöka parken en dag, men då är vårt råd att du är på plats redan när vi öppnar grindarna klockan 10:00.

Hur lång tid tar ett besök?

Det är svårt att ge ett entydigt svar på hur lång tid ett besök i Astrid Lindgrens Värld tar. Vi ser gärna att besöket sker på barnens villkor. De flesta spenderar två dagar i parken, men besöker ni oss över dagen, välj ut några karaktärer och föreställningar och undvik att stressa runt för att hinna med allt.

Sveriges största utomhusteater

Under vår sommarsäsong spelas närmare 30 olika föreställningar varje dag, och programmet är upplagt så att det alltid ska finnas något som passar alla åldrar. Har du lite äldre barn, så är ett tips är att se de sista föreställningarna för dagen då de är lite extra häftiga – med pyroteknik och coola effekter. Vi rekommenderar särskilt att se “Stridens dag”, “Här kommer Pippi Långstrump” och “Vilddjursmötet” för lite extra buller och bång!

Packtips från våra gäster

  • Vid läktarplatserna i de större miljöerna finns inga tak och en varm sommardag kan det bli ganska varmt. Så glöm inte solhatt/keps och ta med egen vattenflaska att fylla så att du dricka rejält med vatten.
  • Packa med egen matsäck och en filt om du vill kunna sitta i gräset. Då är vila och energipåfyllnad aldrig långt bort. Det flera mysiga picknick- och grillplatser  i parken.
  • Det går att hyra skrindor vid entrén som du kan dra runt barn och packning i. Tänk på att lägga alla värdesaker i en separat påse som är lätt att ta med. Under föreställningarna måste man nämligen lämna vagn/skrinda utan uppsikt på en särskilt liten parkering för barnvagnar och skrindor.
  • Ta gärna med badkläder/ombyte om barnen blir sugna på badlek där det finns vatten.
  • Glöm inte regnkläder! Så gott som allting är utomhus och föreställningarna tar inte paus ens för hällregn och under föreställningarna så får du inte ha paraplyer.
  • Vid entrén finns gula band man kan fästa kring barnens handleder och skriva namn och telefonnummer på om de skulle komma bort. Ta med en egen penna så slipper du stå i kö och vänta på att alla ska skriva klart.

Bo barnvänligt med parken utanför knuten

I direkt anslutning till parken har Astrid Lindgrens Världs gästboende byggts. Vi erbjuder flera olika boendealternativ, i hus där gator och omgivningarna är inspirerade från det tidiga 1900-talets Vimmerby – ”Den lilla staden”, eller i lite mindre stugor med egen uteplats nära skogen. Om du reser med husvagn eller husbil kan du bo på vår ställplats bara 150 meter från Astrid Lindgrens Världs huvudentré.

Boka boende

Biljetter och priser

Astrid Lindgrens Värld är öppet dagligen från den 17 maj till den 18 augusti. Dessutom har vi öppet vissa sensommarhelger samt under Höstlovet. Entrébiljetterna gäller valfri dag under den säsong du köper biljett till. Du bestämmer alltså själva vilken/vilka dag. Om du har 2 eller 3-dagars biljetter gäller biljetten 2 eller 3 dagar i följd.

Köp biljett

Bra att känna till

Du behöver inte förboka ditt besök till en speciell dag, men vi ser gärna att du köpt biljetter före ditt besök, för att få så bra upplevelse på plats som möjligt.

Om du under ditt besök inser att du vill stanna en till dag, så uppgraderar vi gärna din biljett till flerdagsbiljett. Biljetten kan uppgraderas i kassan, 13:00-18:00, samma dag som ditt besök. Erbjudandet gäller mot uppvisande av dagens biljett samma dag som ditt besök, du betalar mellanskillnaden / biljett.

Vi erbjuder födelsedagsbiljett till barn, 3-14 år, som fyller år samma dag som sitt besök. Födelsedagsbiljett får du i biljettkassan på plats, mot uppvisande av giltig identitetshandling.

 

25% rabatt på biljett till Astrid Lindgrens Näs

Vi bjuder på 25% av entrékostnaden till Astrid Lindgrens Näs vid uppvisande av biljett till Astrid Lindgrens Värld.

Om Astrid Lindgrens Näs

Parkering

Vår parkering ligger i anslutning till entrén och kostar 65 kr/dag. Här finns cirka 2000 parkeringsplatser. Har du förköpt din parkeringsbiljett så åker du in i parkeringskön märkt förköp, där visar du upp QR-koden via telefonen för parkeringspersonalen och får då en fysisk parkeringsbiljett att lägga i bilen.

Du kan också köpa biljett på plats, hos personalen i parkeringskön eller i biljettkassan.

Förköp parkeringsbiljett

Ladda din elbil

Vår parkering har total 45 laddplatser och sköts av ChargeNode (ej bokningsbara).
För att komma igång laddar du enkelt ner ChargeNodes app. Gärna innan du anländer. Du startar laddningen genom att scanna QR-koden på uttaget och betalar enkelt via inlagt betalkort.

Om våra laddplatser är upptagna hittar du fler i Vimmerby.

Teckenspråkstolkning

För att tillgängliggöra vårt program för så många som möjligt införde vi redan 2009 teckenspråktolkning som en del av vår teater. Vid dessa tillfällen införlivas teckenspråkstolkarna i föreställningarna och ges både kostym, karaktärer och regi så att deras medverkan blir en naturlig del av teatern.

Perioderna för teckenspråkstolkning

Vid dessa tillfällen kommer föreställningar att teckenspråkstolkas enligt en förutbestämd slinga så att man kan se alla tolkade föreställningar under dagen. Speciellt program finns i Informationen i entrén.

Sommarsäsongen 2024:
15-16-17 juni
19-20-21 juli
3-4-5 augusti


Till våra föreställningar

Gruppbesök

Planerar du en resa till oss med ett företag, förening, skola eller förskola?

  • Grupprabatt på entrébiljetter kan erhållas om ni är en organiserad grupp på fler än 20 betalande personer.
  • Grupprabatt vid övernattning kan erhållas om ni är en organiserad grupp och bokar mer än 10 hus.

Erbjudandet gäller företag, skolor och föreningar med organisationsnummer. För att erhålla grupprabatt betalas hela beloppet samtidigt av en betalare. Fullständig faktureringsadress ska anges vid bokningstillfället.

Sänd din förfrågan via mejl till grupper@astridlindgrensvarld.se

Om du har frågor så är du välkommen att kontakta oss. Här nedan finner du våra kontaktuppgifter.

Mejl: grupper@astridlindgrensvarld.se
Telefonnummer: 0492-798 00.

Måltiden är en del av upplevelsen

Mat kan bli en del av en större berättelse. I Astrid Lindgrens Värld serverar vi småländska klassiker så att alla i familjen kan uppskatta dem.

Rätterna på våra menyer har valts med utgångspunkt i den småländska mattraditionen och Astrid Lindgrens berättelser. Vi tillagar det mesta av maten i våra egna kök med parkens egna kockar.

Småländsk mattradition

Vi serverar vällagad mat, tillredd från grunden, där lokala råvaror används så långt det är möjligt. Dels för att vi vill bjuda besökarna på en genuin och sund matupplevelse men dels också för att stödja det lokala näringslivet och även bidra till att minimera miljöpåverkande transporter. Hos oss är snabbmat till exempel kroppkakor och handgjorda potatisbullar.

jobba hos oss

Om du ska du orka leka behöver du redig mat

I Astrid Lindgrens Värld finns det många matställen att välja på, både stora och lite mindre.

Läs mer om våra matställen

Om oss

I parken finns det ett 20-tal restauranger, serveringar, kaféer och kiosker. För att kunna tillaga och servera denna vällagade mat är vi närmare 200 stycken personer som jobbar tillsammans, för att ge våra gäster en bra måltidsupplevelse.

Grödor i parken

I anslutning till en av parkens restauranger ligger vår köksträdgård. Där odlar våra trädgårdsmästare flera olika grödor och för att kunna påvisa kopplingen mellan jord och bord. Här skördar vi rabarber, bönor, sparris, betor och olika kryddor efter växtsäsong.

Köttbullar med redigt potatismos

Vår särklass populäraste maträtt är köttbullar med redigt potatismos, gräddsås och krösamos. I parken går det åt mer än sjutton ton köttbullar under en säsong, och för oss är det viktigt att vi kan vara säkra på köttets kvalitet och ursprung men också säkerheten i tillverkningen. Våra köttbullar tillverkas på Bjursunds slakteri, en timmes bilfärd från Vimmerby. Färsen är gjord av nötkött från gårdar i deras närhet. Vi kryddar endast med salt och peppar och använder potatis för att binda ihop smeten.

Nästan 1000 liter pannkakssmet

Våra pannkakor är numer vida omtalade och vi har under flera år finjusterat receptet så att det blir riktigt bra. Inga konstiga tillsatser och självklart svenska ägg i smeten.

Vi gör nästan en halv miljon pannkakor under en sommar i pannkaksmaskinen och på buffén väljer man mellan våra hemkokta sylter och toppar med en kall klick grädde. I år erbjuder vi även vår hemkokta chokladsås.

Vill du veta mera?

Har du frågor eller synpunkter på maten?
Välkommen att höra av dig mig!
Sara Hedblom
Mat-och dryckesansvarig
Astrid Lindgrens Vimmerby AB
Tel: +46 (0)492 798 00
Mejl: sara.hedblom@astridlindgrensvimmerby.se

Våra gröna alternativ

Du som äter vegetariskt eller veganskt har mycket att välja på, i Astrid Lindgrens Värld finns allt från vegetarisk pytt i panna, härliga sommarsallader till vegansk korv med mos eller bröd.

Meny 2023

Handgjorda potatisbullar med svamp, purjolök, svartkål, äpple och rårörda lingon (Hamnmagasinet) Vegansk

Stadsmästargårdens växtfärsbiffar (på glutenfri havrefärs) med löksky, rostad potatis från Aby och rårörda lingon (Stadsmästargården) Vegansk

Rostad spetskål med morotspuré, gröna linser, spenat, brynt smör och saltrostade frön (Stadsmästargården kväll) Vegetarisk

Rostad spetskål med vegansk morotspuré, gröna linser, spenat och saltrostade frön (Stadsmästargården kväll) Vegansk

Bysalens pytt i panna på tärnad stekost från Najas mejeri och potatis från Aby med stekt ägg, inlagda betor och senapskräm (Bysalen) Vegetarisk

Trädgårdssallad med biffar på gröna ärtor, picklad blomkål, linser, bakade kvisttomater och krämig örtdressing. Vegansk

Läs mer om vår mat

Picknickställen

Det finns gott om picknickställen i parken. Har ni med er egen mat får ni gärna slå er ner på någon trevlig plats och äta. Vi kan särskilt rekommendera Björkdungen nedanför Den lilla, lilla staden och Picknickstigen. Stigen ligger bredvid en tjärn och där finns flera mysiga sittplatser.

Grillplatser

I parken hittar du också några ordentliga grillplatser. I Mattisskogen vid lekplatsen Kvarnen, Björkdungen och vid Kajsa Kavat finns dessa. Vid varje grill finns det grillkol och tändvätska, så du själv kan tända grillen.

Till karta

För dig med allergi

Vi lagar mat som ska passa de allra flesta av våra besökare och väljer ingredienser med tanke på det. I de fall där vi behöver ta hänsyn till någon intolerans eller allergi försöker vi erbjuda alternativ att välja på.  Det är viktigt att alla gäster känner sig välkomna till Astrid Lindgrens Värld och därför utökas ständigt alternativen för allergiker på de olika försäljningsställena.

Våra allergialternativ

Vår personal får utbildning i allergier och allergiprodukter och de hjälper gärna till att berätta hur ni kan kombinera ihop rätter så att ni och era barn blir mätta och glada. Men du vet mest om din allergi, så berätta gärna för oss hur det är för dig så kan vi hitta något som passar dig.

Våra kaféer har olika alternativ på gluten-och mjölkfria smörgåsar och det finns olika sorters kakor som är glutenfria, mjölk- och/eller äggfria. Det finns innehållsförteckning på allt vid våra kassor så om du vill dubbelkolla något för att känna dig helt säker så be bara personalen om hjälp.

Här i parken har en av våra kökschefer ett särskilt ansvar för att jobba övergripande med alternativen för våra gäster med någon mat-intolerans eller allergi. Men har du någon särskild fråga eller behöver extra omsorg vid ditt besök går det bra att redan nu kontakta oss.

 

Vill du veta mer?

Om du har några frågor eller funderingar får du jättegärna höra av er till mig!

Sofia Borén Jedebäck
Ansvarig för specialkost
Tfn: +46 (0)492-564658

Ska man orka leka måste man äta

Dagar fyllda av lek kräver då och då en paus för att fylla på energiförråden. I våra restauranger lagar vi all mat från grunden, i våra egna kök och mestadels med råvaror från trakten.

Läs mer om vår mat

Flaskpost

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt