För dig med allergi

Vi lagar mat som ska passa de allra flesta av våra besökare och väljer ingredienser med tanke på det. I de fall där vi behöver ta hänsyn till någon intolerans eller allergi försöker vi erbjuda alternativ att välja på.  Det är viktigt att alla gäster känner sig välkomna till Astrid Lindgrens Värld och därför utökas ständigt alternativen för allergiker på de olika försäljningsställena.

Våra allergialternativ

Parken har en medarbetare, med utbildning i allergifrågor, som ansvarar för att jobba övergripande med alternativen för allergiker. Vår personal får utbildning i allergier och allergiprodukter och de hjälper gärna till att berätta hur ni kan kombinera ihop rätter så att ni och era barn blir mätta och glada. Men du vet mest om din allergi, så berätta gärna för oss hur det är för dig så kan vi hitta något som passar dig.

Det är viktigt att berätta för personalen när ni beställer er mat att det handlar om allergi eller intolerans så att extra hänsyn tas och att maten hanteras utan risk för kontamination. Ofta kan man lätt byta ut den del av en rätt som man behöver undvika eller inte tål, som t.ex. att få skysås istället för gräddsås om man inte tål mjölkprotein, eller välja opanerad fisk om man är glutenintolerant eller inte tål ägg.

Våra kaféer har olika alternativ på gluten-och mjölkfria smörgåsar och det finns olika sorters kakor som är glutenfria, mjölk- och/eller äggfria. Det finns innehållsförteckning på allt så om du vill dubbelkolla något för att känna dig helt säker så be bara personalen om hjälp.

Ska man orka leka måste man äta

Dagar fyllda av lek kräver då och då en paus för att fylla på energiförråden. I våra restauranger lagar vi all mat från grunden, i våra egna kök och mestadels med råvaror från trakten.

Läs mer om vår mat

Glutenfria rätter

Köttbullar med potatismos, gräddsås och lingonsylt. (Stadsmästargården, Bysalen, Hamnagasinet)

Handgjorda potatisbullar med stekt tärnat fläsk och rårörda lingon (Hamnmagasinet)

Handgjorda potatisbullar med svamp, purjolök, svartkål, äpple och rårörda lingon (Hamnmagasinet)

Wimmerbykorv från Stensåkra med potatissallad, picklad rödlök och gurksallad (Hamnmagasinet)

Trädgårdssallad med kycklingbröst från Bjäre, utan matdurumvete, rostad broccoli, lagrad ost, små tomater och örtdressing (Hamnmagasinet)

Ugnsbakad kolja (MSC-märkt) med krämig vitvinssås, svenska gröna ärtor, spenat och kokt potatis från Aby (Stadsmästargården)

Stekt kycklingfilé med rostad potatis från Aby, skysås, tomater, spenatblad och persiljekräm (Stadsmästargården)

Stadsmästargårdens växtfärsbiffar på glutenfri havrefärs med löksky, rostad potatis från Aby och rårörda lingon (Stadsmästargården kväll)

Köttbullar med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt. (Stadsmästargården kväll)

Mjölkfria rätter

Köttbullar med kokt potatis, skysås och lingonsylt. (Stadsmästargården, Bysalen, Hamnmagasinet)

Handgjorda potatisbullar med stekt tärnat fläsk och rårörda lingon (Hamnmagasinet)

Handgjorda potatisbullar med svamp, purjolök, svartkål, äpple och rårörda lingon (Hamnmagasinet)

Trädgårdssallad med kycklingbröst från Bjäre med matdurumvete, rostad broccoli, utan lagrad ost, småt tomater och örtdressing (Hamnmagasinet)

Ugnsbakad kolja (MSC-märkt) med krämig örtdressing på vegansk majonnäs, svenska gröna ärtor, spenat och kokt potatis från Aby (Stadsmästargården)

Stekt kycklingfilé med rostad potatis från Aby, skysås, tomater, spenatblad och krämig örtdressing på vegansk majonnäs (Stadsmästargården)

Stadsmästargårdens växtfärsbiffar (på glutenfri havrefärs) med löksky, rostad potatis från Aby och rårörda lingon (Stadsmästargården)

Köttbullar med kokt potatis, skysås och lingonsylt (Stadsmästargården kväll)

Spagetti med köttfärssås utan lagrad ost (Stadsmästargården kväll)

Fläsksida från Brantestad med säsongens krispiga grönsaker, rödvinssky och rostad potatis från Aby (Stadsmästargården kväll)

Varmrökt lax från Vägga rökeri med krämig örtdressing på vegansk majonnäs, små tomater, svartkål och dillslungad potatis (Stadsmästargården kväll)

Rostad spetskål med vegansk morotspuré, gröna linser, spenat och saltrostade frön (Stadsmästargården kväll)

Frasig råraka med stekt fläsk och lingonsylt (Bysalen)

Bysalens pytt i panna på tärnad oxbringa från Bjursund och potatis från Aby med stekt ägg, inlagda betor och senap (Bysalen)

Trädgårdssallad med biffar på gröna ärtor, picklad blomkål, linser, bakade kvisttomater och krämig örtdressing.

Ugnsbakad falukorv från Stensåkra med makaroner (utan stuvning), broccoli och gröna bönor.

Laktosfria rätter

Köttbullar med kokt potatis, skysås och lingonsylt. (Stadsmästargården, Majkens, Bysalen, Hamnmagasinet)

Handgjorda potatisbullar med stekt tärnat fläsk och rårörda lingon (Hamnmagasinet)

Handgjorda potatisbullar med svamp, purjolök, svartkål, äpple och rårörda lingon (Hamnmagasinet)

Trädgårdssallad med kycklingbröst från Bjäre med matdurumvete, rostad broccoli, lagrad ost, små tomater och örtdressing (Hamnmagasinet)

Wimmerbykorv från Stensåkra med potatissallad, picklad rödlök och gurksallad (Hamnmagasinet)

Ugnsbakad kolja (MSC-märkt) med krämig örtdressing på vegansk majonnäs, svenska gröna ärtor, spenat och kokt potatis från Aby (Stadsmästargården)

Stekt kycklingfilé med rostad potatis från Aby, skysås, tomater, spenatblad och krämig örtdressing på vegansk majonnäs (Stadsmästargården)

Stadsmästargårdens växtfärsbiffar (på glutenfri havrefärs) med löksky, rostad potatis från Aby och rårörda lingon (Stadsmästargården)

Köttbullar med kokt potatis, skysås och lingonsylt (Stadsmästargården kväll)

Spagetti med köttfärssås med lagrad ost (Stadsmästargården kväll)

Fläsksida från Brantestad med säsongens krispiga grönsaker, rödvinssky och rostad potatis från Aby (Stadsmästargården kväll)

Varmrökt lax från Vägga rökeri med krämig örtdressing på vegansk majonnäs, små tomater, svartkål och dillslungad potatis (Stadsmästargården kväll)

Rostad spetskål med vegansk morotspuré, gröna linser, spenat och saltrostade frön (Stadsmästargården kväll)

Frasig råraka med stekt fläsk och lingonsylt (Bysalen)

Bysalens pytt i panna på tärnad oxbringa från Bjursund och potatis från Aby med stekt ägg, inlagda betor och senapskräm (Bysalen)

Trädgårdssallad med biffar på gröna ärtor, picklad blomkål, linser, bakade kvisttomater och krämig örtdressing.

Ugnsbakad falukorv från Stensåkra med makaroner (utan stuvning), broccoli och gröna bönor.

Äggfria rätter

Köttbullar med potatismos, gräddsås och lingonsylt. (Stadsmästargården, Majkens, Bysalen, Hamnmagasinet)

Handgjorda potatisbullar med stekt tärnat fläsk och rårörda lingon (Hamnmagasinet)

Handgjorda potatisbullar med svamp, purjolök, svartkål, äpple och rårörda lingon (Hamnmagasinet)

Trädgårdssallad med kycklingbröst från Bjäre med matdurumvete, rostad broccoli, lagrad ost, små tomater och örtdressing (Hamnmagasinet)

Ugnsbakad kolja (MSC-märkt) med krämig vitvinssås, svenska gröna ärtor, spenat och kokt potatis från Aby (Stadsmästargården)

Stekt kycklingfilé med rostad potatis från Aby, skysås, tomater, spenatblad och persiljekräm (Stadsmästargården)

Stadsmästargårdens växtfärsbiffar (på glutenfri havrefärs) med löksky, rostad potatis från Aby och rårörda lingon (Stadsmästargården)

Småländskt isterband från Brantestad gård med kokt potatis från Aby, lök- och persiljesås, inlagda rödbetor och saltgurka

Köttbullar med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt (Stadsmästargården kväll)

Spagetti med köttfärssås och riven lagrad ost (Stadsmästargården kväll)

Fläsksida från Brantestad med säsongens krispiga grönsaker, äppelsky och rostad potatis från Aby (Stadsmästargården kväll)

Varmrökt lax från Vägga rökeri med dillkräm, små tomater, svartkål och dillslungad potatis (Stadsmästargården kväll)

Rostad spetskål med morotspuré, gröna linser, spenat, brynt smör och saltrostade frön (Stadsmästargården kväll)

Frasig råraka med stekt fläsk och lingonsylt (Bysalen)

Bysalens pytt i panna på tärnad oxbringa från Bjursund och potatis från Aby med inlagda betor och senapskräm (Bysalen)

Bysalens pytt i panna på tärnad stekost från Najas mejeri och potatis från Aby med inlagda betor och senapskräm (Bysalen)

Trädgårdssallad med biffar på gröna ärtor, picklad blomkål, linser, bakade kvisttomater och krämig örtdressing.

Ugnsbakad falukorv från Stensåkra med stuvade makaroner, broccoli och gröna bönor.

Stekt strömming (MSC-märkt) med potatismos, gröna ärtor, skirat smör och rårörda lingon

Vegetariska och veganska alternativ

Handgjorda potatisbullar med svamp, purjolök, svartkål, äpple och rårörda lingon (Hamnmagasinet) Vegansk

Stadsmästargårdens växtfärsbiffar (på glutenfri havrefärs) med löksky, rostad potatis från Aby och rårörda lingon (Stadsmästargården) Vegansk

Rostad spetskål med morotspuré, gröna linser, spenat, brynt smör och saltrostade frön (Stadsmästargården kväll) Vegetarisk

Rostad spetskål med vegansk morotspuré, gröna linser, spenat och saltrostade frön (Stadsmästargården kväll) Vegansk

Bysalens pytt i panna på tärnad stekost från Najas mejeri och potatis från Aby med stekt ägg, inlagda betor och senapskräm (Bysalen) Vegetarisk

Trädgårdssallad med biffar på gröna ärtor, picklad blomkål, linser, bakade kvisttomater och krämig örtdressing. Vegansk

Vill du veta mer?

Om du har några frågor eller funderingar får du jättegärna höra av er till mig!

Sofia Borén Jedebäck
Ansvarig för specialkost
Tfn: +46 (0)492-564658

Läs mer om mat & dryck

Flaskpost

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt