searchSymbol
hero

Tillgänglighet

Chansen att för ett ögonblick gå in i sagans värld och återuppleva de fantasirika historier som Astrid Lindgren skänkt oss, är en möjlighet till positiva upplevelser som vi gärna vill rekommendera alla. Att så långt som möjligt göra denna möjlighet åtkomlig och tillgänglig för alla är en fortgående och långsiktig process som Astrid Lindgrens Värld är engagerad i. Vi har ett samarbete med Svenska EQUALITY, som har gjort en tillgänglighetsinventering i parken, som du finner här.

Bra att veta för dig med funktionsvariation:

Terrängen i parken är relativt fri från nivåskillnader och det finns gott om öppna ytor. Det är cirka 1700 meter runt hela parken om man följer huvudleden.


Parkering

Cirka 50 meter från entrén finns markerade platser för personer med parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Dessa platser är avgiftsfria.


Entré

Entréavgift betalas i biljettkassorna som alla är rullstolsanpassade. Gäst med funktionsnedsättning betalar ordinarie entrépris. Medföljande personlig assistent/ledsagare har fri entré. (se nedanstående information gällande ledsagare)


Ledsagare

I de fall du har en funktionsvariation som medför behov av ledsagare erbjuds en ledsagare fri entré. Ledsagaren måste vara minst 16 år fyllda och ska kunna styrka med intyg att den arbetar som ledsagare. Har du fler ledsagare betalar de ordinarie pris, såvida du inte genom intyg kan styrka behovet av fler än en ledsagare.

Om du besöker oss utan legitimerad ledsagare, men har ett intyg på att du behöver extra hjälp vid aktivitet liknande parkbesök, kan vi ge ledsagarentré till en anhörig utan personligt ledsagarintyg.

Till exempel kan en förälder alltså få en ledsagarentré för ett barn då det finns ett intyg att barnet behöver extra hjälp utöver vanlig föräldratillsyn vid parkbesök.

Vi godkänner intyg från vården, kommunen, skola samt assistansbolag där detta tydligt framkommer. Andra intyg så som diagnosintyg eller liknande är inte giltiga.


Ledarhund/Hund

Ledarhund i sele och väst får följa med in i parken. Ledarhundar och service- och signalhundar är välkomna in i restauranger/uteserveringar efter kontakt med vår personal.


Hörslinga

I vår Information vid entréområdet så finns ett antal bärbara hörslingor till utlåning för dig som har en hörselnedsättning. Systemet är trådlöst med en mottagare och en personlig hörslinga som man hänger runt halsen, alternativt i ett par hörlurar. I den mottagaren väljer du sedan vilken teatermiljö du vill lyssna på. Så om du exempelvis vill lyssna på föreställningen ”Här kommer Pippi Långstrump” med Pippi Långstrump i Villa Villekulla måste du vara i den miljön för att få bra mottagning.

image

Rullstolar

Astrid Lindgrens Värld erbjuder ett begränsat antal rullstolar som våra gäster får låna. Dessa måste förbokas dagen innan besöket på telefon 0492-798 00.


Föreställningar och miljöer

Alla våra föreställningar genomförs med högtalare och det finns avsedda platser för rullstolar vid våra större miljöer. Kom gärna i god tid till föreställningarna så har våra personal större möjlighet att hjälpa er till en bra plats.


Restauranger

Alla våra restauranger är anpassade för rullstolar.


WC

Toaletter för rörelsenedsatta finns på följande platser:

  • A. Larssons pannkakor
  • Logens matkafé
  • Stadsmästargården
  • Törnrosdalen
  • Mattisborgen
  • Den lilla, lilla staden

FLASKPOST

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

© 2023 Astrid Lindgrens Värld AB. info@astridlindgrensvarld.se, +46 (0)492 798 00. SE-598 85 Vimmerby, Sweden. Org. nr: 556303-3033.