Måltiden är en del av upplevelsen

Mat kan bli en del av en större berättelse. I Astrid Lindgrens Värld serverar vi småländska klassiker så att alla i familjen kan uppskatta dem.

Rätterna på våra menyer har valts med utgångspunkt i den småländska mattraditionen och Astrid Lindgrens berättelser. Vi tillagar det mesta av maten i våra egna kök med parkens egna kockar.

Småländsk mattradition

Vi serverar vällagad mat, tillredd från grunden, där lokala råvaror används så långt det är möjligt. Dels för att vi vill bjuda besökarna på en genuin och sund matupplevelse men dels också för att stödja det lokala näringslivet och även bidra till att minimera miljöpåverkande transporter. Hos oss är snabbmat till exempel kroppkakor och handgjorda potatisbullar.

jobba hos oss

Om du ska du orka leka behöver du redig mat

I Astrid Lindgrens Värld finns det många matställen att välja på, både stora och lite mindre.

Läs mer om våra matställen

Om oss

I parken finns det ett 20-tal restauranger, serveringar, kaféer och kiosker. För att kunna tillaga och servera denna vällagade mat är vi närmare 200 stycken personer som jobbar tillsammans, för att ge våra gäster en bra måltidsupplevelse.

Grödor i parken

I anslutning till en av parkens restauranger ligger vår köksträdgård. Där odlar våra trädgårdsmästare flera olika grödor och för att kunna påvisa kopplingen mellan jord och bord. Här skördar vi rabarber, bönor, sparris, betor och olika kryddor efter växtsäsong.

Köttbullar med redigt potatismos

Vår särklass populäraste maträtt är köttbullar med redigt potatismos, gräddsås och krösamos. I parken går det åt mer än sjutton ton köttbullar under en säsong, och för oss är det viktigt att vi kan vara säkra på köttets kvalitet och ursprung men också säkerheten i tillverkningen. Våra köttbullar tillverkas på Bjursunds slakteri, en timmes bilfärd från Vimmerby. Färsen är gjord av nötkött från gårdar i deras närhet. Vi kryddar endast med salt och peppar och använder potatis för att binda ihop smeten.

Nästan 1000 liter pannkakssmet

Våra pannkakor är numer vida omtalade och vi har under flera år finjusterat receptet så att det blir riktigt bra. Inga konstiga tillsatser och självklart svenska ägg i smeten.

Vi gör nästan en halv miljon pannkakor under en sommar i pannkaksmaskinen och på buffén väljer man mellan våra hemkokta sylter och toppar med en kall klick grädde. I år erbjuder vi även vår hemkokta chokladsås.

Vill du veta mera?

Har du frågor eller synpunkter på maten?
Välkommen att höra av dig mig!
Sara Hedblom
Mat-och dryckesansvarig
Astrid Lindgrens Vimmerby AB
Tel: +46 (0)492 798 00
Mejl: sara.hedblom@astridlindgrensvimmerby.se

Våra gröna alternativ

Du som äter vegetariskt eller veganskt har mycket att välja på, i Astrid Lindgrens Värld finns allt från vegetarisk pytt i panna, härliga sommarsallader till vegansk korv med mos eller bröd.

Meny 2023

Handgjorda potatisbullar med svamp, purjolök, svartkål, äpple och rårörda lingon (Hamnmagasinet) Vegansk

Stadsmästargårdens växtfärsbiffar (på glutenfri havrefärs) med löksky, rostad potatis från Aby och rårörda lingon (Stadsmästargården) Vegansk

Rostad spetskål med morotspuré, gröna linser, spenat, brynt smör och saltrostade frön (Stadsmästargården kväll) Vegetarisk

Rostad spetskål med vegansk morotspuré, gröna linser, spenat och saltrostade frön (Stadsmästargården kväll) Vegansk

Bysalens pytt i panna på tärnad stekost från Najas mejeri och potatis från Aby med stekt ägg, inlagda betor och senapskräm (Bysalen) Vegetarisk

Trädgårdssallad med biffar på gröna ärtor, picklad blomkål, linser, bakade kvisttomater och krämig örtdressing. Vegansk

Läs mer om vår mat

Picknickställen

Det finns gott om picknickställen i parken. Har ni med er egen mat får ni gärna slå er ner på någon trevlig plats och äta. Vi kan särskilt rekommendera Björkdungen nedanför Den lilla, lilla staden och Picknickstigen. Stigen ligger bredvid en tjärn och där finns flera mysiga sittplatser.

Grillplatser

I parken hittar du också några ordentliga grillplatser. I Mattisskogen vid lekplatsen Kvarnen, Björkdungen och vid Kajsa Kavat finns dessa. Vid varje grill finns det grillkol och tändvätska, så du själv kan tända grillen.

Till karta

För dig med allergi

Vi lagar mat som ska passa de allra flesta av våra besökare och väljer ingredienser med tanke på det. I de fall där vi behöver ta hänsyn till någon intolerans eller allergi försöker vi erbjuda alternativ att välja på.  Det är viktigt att alla gäster känner sig välkomna till Astrid Lindgrens Värld och därför utökas ständigt alternativen för allergiker på de olika försäljningsställena.

Våra allergialternativ

Vår personal får utbildning i allergier och allergiprodukter och de hjälper gärna till att berätta hur ni kan kombinera ihop rätter så att ni och era barn blir mätta och glada. Men du vet mest om din allergi, så berätta gärna för oss hur det är för dig så kan vi hitta något som passar dig.

Våra kaféer har olika alternativ på gluten-och mjölkfria smörgåsar och det finns olika sorters kakor som är glutenfria, mjölk- och/eller äggfria. Det finns innehållsförteckning på allt vid våra kassor så om du vill dubbelkolla något för att känna dig helt säker så be bara personalen om hjälp.

Här i parken har en av våra kökschefer ett särskilt ansvar för att jobba övergripande med alternativen för våra gäster med någon mat-intolerans eller allergi. Men har du någon särskild fråga eller behöver extra omsorg vid ditt besök går det bra att redan nu kontakta oss.

 

Vill du veta mer?

Om du har några frågor eller funderingar får du jättegärna höra av er till mig!

Sofia Borén Jedebäck
Ansvarig för specialkost
Tfn: +46 (0)492-564658

Ska man orka leka måste man äta

Dagar fyllda av lek kräver då och då en paus för att fylla på energiförråden. I våra restauranger lagar vi all mat från grunden, i våra egna kök och mestadels med råvaror från trakten.

Läs mer om vår mat

Flaskpost

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt