Chansen att för ett ögonblick gå in i sagans värld och återuppleva de fantasirika historier som Astrid Lindgren skänkt oss, är en möjlighet till positiva upplevelser som vi gärna vill rekommendera alla. Att så långt som möjligt göra denna möjlighet åtkomlig och tillgänglig för alla är en fortgående och långsiktig process som Astrid Lindgrens Värld är engagerad i. Vi har ett samarbete med Svenska EQUALITY som gjort en tillgänglighetsinventering i parken som du finner här.

Bra att veta för dig med funktionsnedsättning:

Terrängen i parken är relativt fri från nivåskillnader och det finns gott om öppna ytor. Det är cirka 1700 meter runt hela parken om man följer huvudleden.


Parkering

Cirka 50 meter från entrén finns markerade platser för personer med rörelsenedsättningar. Bil med handikappstillstånd står gratis på handikappsparkeringen.


Entré

Entréavgift betalas i biljettkassorna som alla är rullstolsanpassade. Gäst med funktionsnedsättning betalar ordinarie entrépris. Medföljande personlig assistent/ledsagare har fri entré.


Ledsagare

I de fall du har en funktionsnedsättning som medför behov av ledsagare får ledsagare fri entré vid uppvisande av ledsagarbevis. Ledsagarbeviset måste vara utfärdat med personliga uppgifter på både ledsagaren och på personen som har en funktionsnedsättning. Förälder till barn med funktionsnedsättning får inte fri entré om denne inte är anställd ledsagare och kan uppvisa ledsagarbevis. Om det finns särskilt intyg där en läkare tillagt att personen i fråga ständigt behöver uppsyn vid aktivitet liknande parkbesök, kan vi ge en ledsagarentré till en förälder utan eget intyg. Ledsagarens fribiljett hämtas i biljettkassorna utanför entrén.


Ledarhund/Hund

Ledarhund i sele och väst får följa med in i parken utan extra kostnad. Ledarhundar och service- och signalhundar är dock inte välkomna in i byggnader/uteserveringar med hänsyn för allergiker.


Hörslinga

I vår Information vid entréområdet så finns ett antal bärbara hörslingor till utlåning för dig som har en hörselnedsättning. Systemet är trådlöst med en mottagare och en personlig hörslinga som man hänger runt halsen, alternativt i ett par hörlurar. I den mottagaren väljer du sedan vilken teatermiljö du vill lyssna på. Så om du exempelvis vill lyssna på föreställningen Sjörövarfabbes jänta med Pippi Långstrump i Villa Villekulla måste du vara i den miljön för att få bra mottagning.


Rullstolar

Astrid Lindgrens Värld erbjuder ett begränsat antal rullstolar som våra gäster får låna. Dessa måste förbokas dagen innan besöket på telefon 0492-798 00.


Föreställningar

Alla våra föreställningar genomförs med högtalare och det finns avsedda platser för rullstolar vid våra större miljöer. Kom gärna i god tid till föreställningarna så har våra personal större möjlighet att hjälpa er till en bra plats.


Syntolkning

För andra gången kommer vi att syntolka delar av vår teater i Astrid Lindgrens Värld. De som vill lyssna får låna mottagare och går tillsammans med en syntolk på en förutbestämd promenad. Här besöks olika platser där man träffar karaktärer ur böckerna. På vägen dit kan man även få möta på personer från de olika berättelserna.

Perioderna för syntolkning är: 10-11 juli och 4-5 augusti.
Läs mer information här.


Teckenspråkstolkning

I vår strävan att göra teaterupplevelsen tillgänglig för så många som möjligt så har vi vid flertalet tillfällen under säsongen teckenspråkstolkar som medverkar i vissa föreställningar. Teckenspråkstolkarna är då en del i föreställningarna och ges både kostym, karaktärer och regi så att deras medverkan blir en naturlig del av teatern. Föreställningar teckenspråkstolkas enligt en förutbestämd slinga, så att du vid dessa tillfällen skall ha möjlighet att se alla tolkade föreställningar den dagen.

Perioderna för teckenspråktolkning är: 15-17 juni, 16-18 juli och 3-5 augusti.
Läs mer information här.


Restauranger

Alla våra restauranger är anpassade för rullstolar.


WC

Toaletter för rörelsenedsatta finns på följande platser:

  • A.Larssons pannkakor
  • Saltkråkan
  • Stadsmästargården
  • Törnrosdalen
  • Mattisborgen
  • Den lilla, lilla staden

Syntolkning

Perioderna för syntolkning är: 10-11 juli och 4-5 augusti.

Teckentolkning

Perioderna för teckenspråktolkning är: 15-17 juni, 16-18 juli och 3-5 augusti.