searchSymbol
hero
Rasmus på luffen

Rasmus har rymt från barnhemmet Västerhaga och från den stränga fröken Hök för att försöka hitta ett nytt hem åt sig. När han springer på de slingriga vägarna, ensam i sommarnatten stannar han för att sova i en liten grå hölada på en sommaräng. Där träffar han Paradis-Oskar – ”Paradisets luffare och Guds rätte gök”, som är ute på luffen och vandrar med sitt handklaver. Rasmus slår följe med honom i sitt sökande efter en egen mor och far. Det måste väl ändå finnas någon som vill ha en pojke med rakt och rufsigt hår?

 

image

Rasmus lada

I den här lilla höladan sov Rasmus den där juninatten då han hade rymt och det var här han träffade Paradis-Oskar. Och här i Rasmus lada kan alla som vill prova på att hoppa i höet på höskullen. Efter att Rasmus träffat Paradis-Oskar så gav dem sig av på luffen längs vägarna i Astrid Lindgrens Värld, och kan dyka upp i stort sett var som helst. Det säkraste stället att möta dem på är i närheten av Logen eller Lilla scenen.

 

image
"Man var fri, så välsignat fri som en fågel i skogen".
Ur Rasmus på luffen
image

Du kan läsa mer om Rasmus och Paradis-Oskar i boken: Rasmus på luffen (1956)

FLASKPOST

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

© 2024 Astrid Lindgrens Värld AB. info@astridlindgrensvarld.se, +46 (0)492 798 00. SE-598 85 Vimmerby, Sweden. Org. nr: 556303-3033.