searchSymbol
hero
Rasmus på luffen

Rasmus har rymt från barnhemmet Västerhaga och från den stränga fröken Hök för att försöka hitta ett nytt hem åt sig. När han springer på de slingriga vägarna, ensam i sommarnatten stannar han för att sova i en liten grå hölada på en sommaräng. Där träffar han Paradis-Oskar – ”Paradisets luffare och Guds rätte gök”, som är ute på luffen och vandrar med sitt handklaver. Rasmus slår följe med honom i sitt sökande efter en egen mor och far. Det måste väl ändå finnas någon som vill ha en pojke med rakt och rufsigt hår?

 

image

Träffa Rasmus

Rasmus och Paradis-Oskar vandrar runt längs vägarna i Astrid Lindgrens Värld, och kan dyka upp i stort sett var som helst. Det säkraste stället att möta dem är i närheten av Rasmus lada, där alla som vill också kan få prova hur det är att hoppa i höet på höskullen, eller runt Gammelgården och i Den lilla, lilla staden där man få vara med och sjunga när de spelar en trudelutt med Luffarorkestern.

image
"Man var fri, så välsignat fri som en fågel i skogen".
Ur Rasmus på luffen
image

Du kan läsa mer om Rasmus och Paradis-Oskar i boken: Rasmus på luffen (1956)

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

logo
© 2021 Astrid Lindgrens Värld AB. info@astridlindgrensvarld.se, +46 (0)492 798 00. Box 198 SE-598 85 Vimmerby, Sweden. Org. nr: 556303-3033.