searchSymbol
hero
Bröderna Lejonhjärta

”Hur kan det få vara så hemskt”, frågar Skorpan sin storebror Jonatan, ”hur kan det få vara så hemskt att en del måste dö när dom inte har fyllt tio år ens?” Skorpan är sjuk och ligger hemma i kökssoffan. ”Vet du Skorpan, jag tror inte att det är så hemskt”, säger Jonatan. ”Jag tror att du får det härligt.” Och så berättar Jonatan om Nangijala, ett land på andra sidan stjärnorna, där det ännu är sagornas och lägereldarnas tid och där man kan få vara med om äventyr från morgon till kväll och på nätterna också.

image

Körsbärsdalen

Här i Ryttargården i Körsbärsdalen i Nangijala bor Bröderna Jonatan och Karl Lejonhjärta. Fast Jonatan kallar Karl för Skorpan, ”bara för att jag tycker så mycket om skorpor”, säger han. I Nangijala är det sagornas och lägereldarnas tid, precis som Jonatan berättade för Skorpan hemma i köket när de fortfarande bodde på jorden. Här blir Skorpan frisk och stark och kan rida upp i bergen på sin häst, följa med till värdshuset Guldtuppen eller bara sitta och meta i ån med sin bror.

image

Törnrosdalen

Sagornas och lägereldarnas tid, hade Jonatan kallat tiden i Nangijala. Då visste han inte att alla sagor inte är vackra här. I Törnrosdalen härskar den grymme tyrannen Tengil, som har byggt en mur runt dalen och tagit folket här till slavar. Ingen slipper in eller ut genom portarna utan det hemliga lösenordet. Men folket förbereder sig i hemlighet för Stridens Dag – den dag då de ska befria dalen från Tengil och hans urtidsmonster Katla. Här i Törnrosdalen gömmer sig Jonatan hemma hos Mattias för Tengils soldater, och dit kommer Skorpan för att hjälpa sin bror.

”Men då sa Jonatan att det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”
Ur Bröderna Lejonhjärta

Hälsa på i Körsbärs- och Törnrosdalen

Om du vill se Jonatan och Skorpan och kanske hjälpa dem i kampen mot Tengil och hans soldater måste du först komma in i Törnrosdalen där Tengils män vaktar porten. Kan du lösenordet är det inga problem. Annars kommer säkert Jonatan Lejonhjärta och viskar det i ditt öra.  Så kom alla ni som vågar och hälsa på i Nangijalas båda gröna dalar, här får du vara med om äventyr från morgon till kväll. Men kom tillsammans och håll ihop. Tengils män är på väg.

 

Teater

I Nangijala två dalar, Körsbärsdalen och Törnrosdalen, spelar vi dagligen upp flera scener ur berättelsen om bröderna Lejonhjärta.

Du kan läsa mer om Skorpan och Jonatan i boken: Bröderna Lejonhjärta (1973)

FLASKPOST

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

© 2024 Astrid Lindgrens Värld AB. info@astridlindgrensvarld.se, +46 (0)492 798 00. SE-598 85 Vimmerby, Sweden. Org. nr: 556303-3033.