Astrid Lindgrens Värld är olik alla andra. Här är det alltid nära till glädje, lek och skratt. Och inte minst till Pippi Långstrump, Emil, Karlsson och många andra populära karaktärer och platser hämtade från Astrid Lindgrens böcker. Det är här runtom i parken de stora ögonblicken uppstår; när barnen får möta, leka och busa med sina favorit karaktär på riktigt. Här blir sagan verklighet.

En dag i Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Värld är en levande miljö, där scener ur Astrids berättelser varje dag spelas upp. Och det behöver inte vara på en teaterscen, nej ofta kommer du mycket närmare än så. Ibland kan du till och med hamna mitt i händelsernas centrum. När föreställningen är slut blir det din tur. Hoppa in och lek på den plats som alldeles nyss var en scen. Klättra runt med Ronja i Mattisborgen, ta en rundtur i Villa Villekulla, tillsammans med Pippi. Eller åk rutschkana med självaste Karlsson på taket.

Planera ditt besök

En värld av många världar

Parken är ganska stor, 180 000 kvm eller mer än 22 fotbollsplaner. Det finns mycket plats för lek och många föreställningar att se så vi rekommenderar att du stannar två dagar. Självklart går det bra att besöka parken en dag, men då är vårt råd att du är på plats redan när vi öppnar grindarna klockan 10:00.

Hur lång tid tar ett besök?

Det är svårt att ge ett entydigt svar på hur lång tid ett besök i Astrid Lindgrens Värld tar. Vi ser gärna att besöket sker på barnens villkor. De flesta spenderar två dagar i parken, men besöker ni oss över dagen, välj ut några karaktärer och föreställningar och undvik att stressa runt för att hinna med allt.

Sveriges största utomhusteater

Under vår sommarsäsong spelas närmare 30 olika föreställningar varje dag, och programmet är upplagt så att det alltid ska finnas något som passar alla åldrar. Har du lite äldre barn, så är ett tips är att se de sista föreställningarna för dagen då de är lite extra häftiga – med pyroteknik och coola effekter. Vi rekommenderar särskilt att se “Stridens dag”, “Här kommer Pippi Långstrump” och “Vilddjursmötet” för lite extra buller och bång!

Packtips från våra gäster

  • Vid läktarplatserna i de större miljöerna finns inga tak och en varm sommardag kan det bli ganska varmt. Så glöm inte solhatt/keps och ta med egen vattenflaska att fylla så att du dricka rejält med vatten.
  • Packa med egen matsäck och en filt om du vill kunna sitta i gräset. Då är vila och energipåfyllnad aldrig långt bort. Det flera mysiga picknick- och grillplatser  i parken.
  • Det går att hyra skrindor vid entrén som du kan dra runt barn och packning i. Tänk på att lägga alla värdesaker i en separat påse som är lätt att ta med. Under föreställningarna måste man nämligen lämna vagn/skrinda utan uppsikt på en särskilt liten parkering för barnvagnar och skrindor.
  • Ta gärna med badkläder/ombyte om barnen blir sugna på badlek där det finns vatten.
  • Glöm inte regnkläder! Så gott som allting är utomhus och föreställningarna tar inte paus ens för hällregn och under föreställningarna så får du inte ha paraplyer.
  • Vid entrén finns gula band man kan fästa kring barnens handleder och skriva namn och telefonnummer på om de skulle komma bort. Ta med en egen penna så slipper du stå i kö och vänta på att alla ska skriva klart.

Gruppbesök

Planerar du en resa till oss med ett företag, förening, skola eller förskola?

  • Grupprabatt på entrébiljetter kan erhållas om ni är en organiserad grupp på fler än 20 betalande personer.
  • Grupprabatt vid övernattning kan erhållas om ni är en organiserad grupp och bokar mer än 10 hus.

Erbjudandet gäller företag, skolor och föreningar med organisationsnummer. För att erhålla grupprabatt betalas hela beloppet samtidigt av en betalare. Fullständig faktureringsadress ska anges vid bokningstillfället.

Sänd din förfrågan via mejl till grupper@astridlindgrensvarld.se

Om du har frågor så är du välkommen att kontakta oss. Här nedan finner du våra kontaktuppgifter.

Mejl: grupper@astridlindgrensvarld.se
Telefonnummer: 0492-798 00.

Välkommen till Astrid Lindgrens Vimmerby i Småland!

Vimmerby är en gemytlig kommun i norra Småland. Här möter ni den småländska naturen, rikt på skogar, sjöar, ängar, slingrande grusvägar, röda stugor och ladugårdar, precis som i en Astrid Lindgren saga. För det var här, i Vimmerby, som Astrid Lindgren föddes år 1907. Bara ett par minuters promenad från Vimmerby torg på gården Näs finner ni Astrid Lindgrens barndomshem. Här kan du, förutom att guidas i barndomshemmet, besöka utställningar i prästgården, trädgårdarna och paviljongen.

Till Turistbyrån

Det finns mycket Vimmerbyhistoria bland gränder och kullerstensgator i den gamla stadskärnan runt torget, Storgatan och Båtsmansbacken. Platsen har varit en marknadsplats sedan 1604 då Vimmerby återfick sina stadsrättigheter av Karl IX. Kvarteren har senare utvecklats till en levande småstad med handel, kultur och nöjen som inspirerat Astrid Lindgren i många av hennes sagor.

Astrid Lindgrens Näs

Astrid Lindgrens Näs är ett besöksmål i Vimmerby – mitt i den miljö där Astrid Lindgren växte upp. Astrid Anna Emilia föddes den 14 november 1907 på bondgården Näs. Astrid var nummer två i en syskonskara på fyra. Det var hon och hennes syskon som, tillsammans med kogubbens barn och barnen från prästgården bredvid, var Bullerbybarnen i verkligheten. Berättelsen om deras lekar har nu spritt sig över hela världen. Det var här hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte ”sickenblås” och ”inte-stöta-golvet” med sina syskon. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök.

Till Astrid Lindgrens Näs

Gör ett besök i Bullerbyn

Om du är i Vimmerby så är ett besök i Sevedstorp ett måste. Det var här i ”Bullerbyn” som Astrid Lindgren hade sina tankar när hon skrev om barnen i Bullerbyn. Astrids far Samuel August växte upp i Mellangården och ägde en tid några av gårdarna i Sevedstorp. I böckerna skildrar hon sin egen barndom under 1920-talet. När det blev aktuellt med en nyinspelning av filmerna 1986 kunde man inte hitta en bättre plats än Sevedstorp, det ”riktiga” Bullerbyn.

Till Bullerbyn

Filmbyn Småland

I Filmbyn får du uppleva inspelningsmiljöer från klassiska barnfilmer som Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Kliv in i filmens värld i en utställning som är skapad i Astrid Lindgrens anda. Här får du se klassiska studiobyggen och originalkostym från filmerna, sjunga till filmmusik, skapa egna filmer och uppleva andra interaktiva miljöer.

Till Filmbyn

Katthult

I Katthult kan man gå runt bland byggnaderna och känna igen sig i både atmosfär och detaljer från Emils filmer. Huvudbyggnaden i Katthult, med flaggstången där Ida hissades upp är ett av Sveriges mest fotograferade hus. Snickerboa är något av hjärtat i Katthult. Här kan man gå in och hitta bl.a. Emils trägubbar och spisen där Emil gömde sin matlåda vilket gjorde att han klarade sig ganska bra trots att han ibland var inlåst långa dagar.

Välkommen till Katthult

Sagorna är närmare än du tror

Astrid Lindgren Värld ligger i Vimmerby, Småland – ett stenkast från Astrid Lindgren barndomshem. På samma marker där Astrids far Samuel August en gång i tiden brukade sin gård, kan du nu träffa Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter och de flesta andra som Astrid Lindgren berättade om.

Hitta hit

Res med tåg

Att åka tåg tillsammans är både mysigt och klimatsmart. Under våra öppettider så kan du ta tåget direkt till vår egen tågstation Astrid Lindgrens Värld, som ligger i anslutning till vår parkering och 100 meter från entrén. Ditt bagage kan du lämna in i vår bemannade förvaring innanför entrén.

Boka tåg till vår station

Res med bil

Stockholm: E4 till Linköping – Riksväg 34 till Vimmerby, 3 timmar och 20 minuter.
Göteborg: Riksväg 40 till Vimmerby, 3 timmar.
Malmö: Riksväg 23 till Vimmerby, 4 timmar.

Vägbeskrivning

Adress

Astrid Lindgrens Värld 
Astrid Lindgrens Värld 1
598 85 Vimmerby
info@astridlindgrensvarld.se

Flaskpost

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt