Välkommen till Astrid Lindgrens Vimmerby i Småland!

Vimmerby är en gemytlig kommun i norra Småland. Här möter ni den småländska naturen, rikt på skogar, sjöar, ängar, slingrande grusvägar, röda stugor och ladugårdar, precis som i en Astrid Lindgren saga. För det var här, i Vimmerby, som Astrid Lindgren föddes år 1907. Bara ett par minuters promenad från Vimmerby torg på gården Näs finner ni Astrid Lindgrens barndomshem. Här kan du, förutom att guidas i barndomshemmet, besöka utställningar i prästgården, trädgårdarna och paviljongen.

Det finns mycket Vimmerbyhistoria bland gränder och kullerstensgator i den gamla stadskärnan runt torget, Storgatan och Båtsmansbacken. Platsen har varit en marknadsplats sedan 1604 då Vimmerby återfick sina stadsrättigheter av Karl IX. Kvarteren har senare utvecklats till en levande småstad med handel, kultur och nöjen som inspirerat Astrid Lindgren i många av hennes sagor.

Astrid Lindgrens Näs

Astrid Lindgrens Näs är ett besöksmål i Vimmerby – mitt i den miljö där Astrid Lindgren växte upp. Astrid Anna Emilia föddes den 14 november 1907 på bondgården Näs. Astrid var nummer två i en syskonskara på fyra. Det var hon och hennes syskon som, tillsammans med kogubbens barn och barnen från prästgården bredvid, var Bullerbybarnen i verkligheten. Berättelsen om deras lekar har nu spritt sig över hela världen. Det var här hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte ”sickenblås” och ”inte-stöta-golvet” med sina syskon. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök.

Gör ett besök i Bullerbyn

Om du är i Vimmerby så är ett besök i Sevedstorp ett måste. Det var här i ”Bullerbyn” som Astrid Lindgren hade sina tankar när hon skrev om barnen i Bullerbyn. Astrids far Samuel August växte upp i Mellangården och ägde en tid några av gårdarna i Sevedstorp. I böckerna skildrar hon sin egen barndom under 1920-talet. När det blev aktuellt med en nyinspelning av filmerna 1986 kunde man inte hitta en bättre plats än Sevedstorp, det ”riktiga” Bullerbyn.

Till Bullerbyn

Filmbyn Småland

I Filmbyn får du uppleva inspelningsmiljöer från klassiska barnfilmer som Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Kliv in i filmens värld i en utställning som är skapad i Astrid Lindgrens anda. Här får du se klassiska studiobyggen och originalkostym från filmerna, sjunga till filmmusik, skapa egna filmer och uppleva andra interaktiva miljöer.

Katthult

I Katthult kan man gå runt bland byggnaderna och känna igen sig i både atmosfär och detaljer från Emils filmer. Huvudbyggnaden i Katthult, med flaggstången där Ida hissades upp är ett av Sveriges mest fotograferade hus. Snickerboa är något av hjärtat i Katthult. Här kan man gå in och hitta bl.a. Emils trägubbar och spisen där Emil gömde sin matlåda vilket gjorde att han klarade sig ganska bra trots att han ibland var inlåst långa dagar.

Välkommen till Katthult

Flaskpost

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.



Ja, jag accepterar villkoren.