Den lilla, lilla staden

Vimmerby är ”den lilla, lilla staden” i Astrid Lindgrens böcker. Där smyger Kalle Blomkvist och hans gäng i gränderna runt Båtsmansbacken. Utanför godisaffären på Storgatan kan man möta Pippi Långstrump med en hel skock ungar efter sig på väg att köpa 18 kg karameller, eller Emil på väg till fru Petrell som bor granne med borgmästaren.

I ”den lilla, lilla staden” i Astrid Lindgrens Värld ser det likadant ut som i det verkliga Vimmerby. Har du gått omkring i Vimmerby kan du se att det stämmer. Här ligger torget där Kajsa Kavat sålde karameller och Abbe, som var Madickens vän, sina kringlor. Vid torget ligger rådhuset och mittemot det rosa stadshotellet där den stilige sotaren – till borgmästarinnans förfäran och Madickens förtjusning – bjöd upp hembiträdet Alva till dans.

Intill Stora Torget finns två av de hjälporganisationer som vi samarbetar med representerade – Rädda Barnen och SOS Barnbyar. I sina hus berättar de om sitt arbete med att hjälpa utsatta barn på olika sätt. Här finns också information om hur man kan stödja dem i sitt arbete.

I SOS Barnbyars hus finns också en mycket fin modell av den första Astrid Lindgrens Barnbyn som byggdes i Bouar i Centralafrikanska republiken som ett resultat av insamlingen som gjordes i samband med Astrid Lindgrens 100-årsjubileum. I samma hus presenteras också nästa projekt som vi har tillsammans – SOS Bullerbyn – en ny barnby i Busangoa också i Centralafrikanska republiken.