Parkens dagsprogram för huvudsäsongen

Det finns mycket att se och uppleva under en dag i Astrid Lindgrens Värld. Alla föreställningar är baserade på Astrid Lindgrens berättelser och i många av dem ingår sång, musik och dans i handlingen.  Allt du kan se på våra scener dagtid ingår i entrépriset. Här nedan finner du vårt dagsprogram, för huvudsäsongen 8 juni- 26 augusti, där du kan se ett urval av de föreställningar som spelas i parken. Förutom tider för föreställningar så kan du också se när Pippi, Emil, Madicken, Ronja, Bröderna Lejonhjärta och Karlsson och de andra är hemma hos sig och kan träffa dig som är besökare. De tiderna är markerat i mörka färger i schemat du kan ladda ner här nedanför.

 

Du kan ladda ner dagsprogrammet i PDF-format här.

 

Lilla Scenen

11.45    Fröken Prysselius Allsång

Fröken Prysselius har ordnat en allsång för alla barn och vuxna som vill vara med och sjunga, och Kling och Klang har lovat att komma och vara med och hjälpa till. De har dessutom lovat fröken Prysselius att förbereda en alldeles speciell överraskning; men det har de kanske inte riktigt har kommit ihåg att göra…

 

13.30  Mio, min Mio

Bo Vilhelm Olsson, eller Bosse som han kallas, sitter på en parkbänk i Tegnérlunden. Bosse undrar så mycket var hans riktiga pappa finns, han har aldrig träffat honom. Så plötsligt ser han en flaska, och i flaskan finns en ande som vill komma ut. När Bosse släpper ut anden, tar anden honom med till Gröna ängars ö, där Bosse blir prins Mio och äntligen får träffa sin fader Konungen. Men prins Mio måste också strida mot den onde riddar Kato, och rädda alla de förtrollade fåglarna så att de kan bli barn igen.

 

15.25 Nils Karlsson Pyssling

Bertil är ensam hemma. Det är så tråkigt att vara ensam hela dagarna. Plötsligt, när Bertil har som tråkigast, hör han små tassande steg och så ser han en liten pojke nere under sängen; inte större än en tumme. Det är Nils Karlsson Pyssling och han bor under Bertils golv. Dit kan man komma genom ett litet hål under sängen, och om Bertil bara kan komma ihåg att säga det rätta, magiska ordet ”tjillevippen”, så kan han också bli liten och följa med dit ner och leka.


Villa Villekullas scen

Här i Villa Villekulla, i utkanten av den lilla, lilla staden bor Pippi Långstrump. Hon bor här alldeles ensam. Nåja, kanske inte alldeles, alldeles ensam, om man ska vara riktigt noga. Hennes häst bor ju också här. Och så har hon en apa, som heter Herr Nilsson. Och ibland kommer Pippis pappa med sin båt Hoppetossa och lägger till vid bryggan. Mellan föreställningarna är alla välkomna in i Villa Villekulla för att leka.

10.30 – 12.30 Pippi är hemma i Villa Villekulla

11.30 Pippi får besök av tjuvar

En dag kommer två fattiga luffare förbi, som heter Dunder-Karlsson och Blom. De vill lägga vantarna på Pippis kappsäck med alla gullpengar som hon har fått av sin pappa, men de vet ju inte att Pippi faktiskt är världens starkaste tjej!

 

12.15 Pippi får besök av fröken Prysselius

Fröken Prysselius har fått höra att det bor en liten flicka alldeles ensam i ett hus i staden, och det går naturligtvis inte för sig. Hon bestämmer sig för att göra ett besök hos Pippi och ta henne med till sitt barnhem, så att Pippi kan få det lite ordnat. Börja skolan, och lära sig multiplikationstabellen till exempel.

14.00 – 16.30 Pippi är hemma i Villa Villekulla

14.15 Sjörövarfabbes jänta!

En dag får Pippi en flaskpost från sin pappa. Där står att hans matroser har gjort myteri och nu hålls han fången av två otäcka typer som heter Blod-Svente och Jocke med Kniven. De vägrar att släppa honom om han inte talar om var Sjörövar-Fabbes skatt är gömd. Pippi bestämmer sig för att ta med Tommy och Annika på en räddningsexpedition, och de lyckas rädda både pappa och skatten.

 

15.10 Pippi får besök av poliser

Fröken Prysselius har bett stans poliser; konstaplarna Kling och Klang att hämta Pippi i Villa Villekulla, så att flickan äntligen kan komma till stadens barnhem. Små barn kan naturligtvis inte bo själva, det förstår ju vem som helst.


Katthults scen

Här i Katthult bor Emil med sin pappa som heter Anton, sin mamma som heter Alma och sin lilla syster Ida. Drängen Alfred bor i drängkammaren och pigan Lina sover i köket i den blåa utdragssoffan. Och så bor här en massa kor, hästar, grisar och höns förstås. Mellan föreställningarna är ni välkomna att kliva ner från åskådarplatserna för att träffa Emil och hans familj. Frågan är vilket som är roligast: att titta på när Emil gör hyss eller att vara med när han gör det?

10.45 – 13.30 Emil är hemma i Katthult

10.45 När det var husförhör i Katthult

Husförhör hade man förr i tiden när prosten ville vara säker på att alla människor ute i socknen kunde sin bibliska historia ordentligt. Och idag ska det bli husförhör i Katthult

 

12.45 När Emil körde huvudet i soppskålen

Den här dagen är det köttsoppa till middag i Katthult. Det tycker alla är gott, särskilt Emil som sticker in hela huvudet i soppskålen för att få i sig sista slurken. Men då fastnar han med huvudet och familjen måste åka till doktorn i Mariannelund för att få ut honom ur skålen

15.00 – 16.45 Emil är hemma i Katthult

15.00 När Emil hävde paltsmet över sin fader

När Emil får höra att det finns en råtta i köket bestämmer han sig för att gillra en fälla. Men inte var det meningen att pappas stortå skulle fastna i den! Och när Emil ville göra pappa glad igen och visa honom den goda paltsmeten som skulle bli middag – inte var det meningen att pappa skulle få den rakt i ansiktet.

 

16.25 När Emil gjorde stora tabberaset i Katthult

Julen har kommit till Lönneberga. I köket i Katthult berättar Krösa-Maja hemska historier om varulvar och Emil bestämmer sig för att gräva en varggrop för att försöka fånga en.


Körsbärsdalens scen

Skorpan Lejon är nio år, och han vet att han snart ska dö. Jonatan är Skorpans storebror, och en dag berättar han för Skorpan om Nangijala, dit man kommer när man är död. ”Där får man vara med om äventyr från morgon till kväll”, säger Jonatan. I berättelsen om Bröderna Lejonhjärta finns bland annat platserna Körsbärsdalen och Törnrosdalen. De finns också här i Astrid Lindgrens Värld. Bredvid stenbron i Körsbärsdalen och på torget i Törnrosdalen kan ni se när vi spelar stycken ur berättelsen om Skorpan och Jonatan och mellan föreställningarna kan ni träffa dem.

11.10 – 12.30 Bröderna Lejonhjärta är hemma i Körsbärsdalen

11.15 Min bror Jonatan

En våldsam brand bryter ut i brödernas lägenhet, Jonatan tar sin bror på ryggen och hoppar ut genom fönstret på andra våningen. Han räddar livet på Skorpan men dör själv på gården efter fallet. Nu väntar Skorpan bara på att få träffa Jonatan igen, i Nangijala.

 

12.00 Färden från Körsbärsdalen

Skorpan har kommit till sin bror Jonatan i Körsbärsdalen i Nangijala. Sofia och Jonatan leder den hemliga frihetskampen, och Sofias duvor flyger med budskap över bergen till Törnrosdalens ledare Orvar. Nu har man funnit en av Sofias duvor död, utan budskap och med en pil i bröstet, och Sofia förstår att det måste finnas en förrädare i Körsbärsdalen.

Törnrosdalens scen

14.00 – 16.10 Bröderna Lejonhjärta är i Törnrosdalen

14.00 Återförening i Törnrosdalen

Skorpan har blivit tillfångatagen av två Tengilsoldater i bergen. Han har ljugit och sagt att han bor hos sin farfar i Törnrosdalen, för att med hjälp av soldaterna kunna komma in där och kanske hitta sin bror, Jonatan, som gömmer sig någonstans i dalen.

 

15.00 Mot Katlagrottan

Medan utegångsförbudet i Törnrosdalen råder, gräver Jonatan på den hemliga gången som ska ta honom ut från Törnrosdalen. Han måste rädda frihetskämpen Orvar, som nu sitter fången i Katlagrottan.

17.00-17.30 Bröderna Lejonhjärta är i Törnrosdalen

17.00 Stridens dag *

Folket i Törnrosdalen förbereder sig i hemlighet för Stridens dag, då dalen äntligen ska befrias från tyrannen Tengil. Många skrik hörs i Törnrosdalen den dagen, men ett som inte liknar något annat. Katla har kommit – en uråldrig drakhona som kan förlama vem som helst med sin eld och som bara lystrar till Tengils stridslur.
* Föreställningen ”Stridens Dag” innehåller scener och effekter som kan vara otäcka, och därför har vi valt att sätta en rekommenderad ålder från 9 år.


Mattisborgens scen

I Mattisborgen kan ni uppleva hur rövarna bor och lever. Under dagen spelar vi upp flera scener ur berättelsen Ronja Rövardotter, bland annat när Ronja föds och borgen rämnar mitt itu. Mellan föreställningarna kan ni kliva in och utforska borgen, från fängelsehålorna i källaren till Skalle-Pers tornrum.

11.00 – 12.10 Ronja är hemma i Mattisborgen

11.00 Natten då Ronja föddes

Den natten då Ronja föds går åskan över bergen. Det är ett oväder som ingen har sett maken till, och rätt vad det är slår blixten ner i den uråldriga Mattisborgen så att den rämnar mitt itu – med ett riktigt helvetesgap emellan.

 

11.45 Ronja möter Birk

Långt bortom mannaminne hade Borkarövare och Mattisrövare och legat i luven på varann. Vad Mattis inte visste var att samma ovädersnatt som Ronja föddes, föddes också Birk – son till Borka och Undis. Och en dag, när Ronja som vanligt går upp för att akta sig för att trilla i Helvetesgapet, så sitter han där, Birk Borkason.

13.45 – 16.15 Ronja är hemma i Mattisborgen

13.45 Vinter i Mattisskogen

Så kom vintern till Mattisborgen och Mattisskogen. Rövarna vinterbadar och luskammas och Ronja ger sig ut i skogen på skidor. Men mitt i ett flöj tappar hon skidan och fastnar med foten i ett rumpnissehål

 

14.50 Vilddjursmötet

Sedan Borka olovandes flyttat in i den otillgängliga Norrborgen för att komma undan knektarna, ägnar Mattis dag och natt åt att grubbla hur han ska kunna kasta ut Borka och hans anhang. Ronja och Birk däremot, de är inte bara vänner – de har i hemlighet bestämt sig för att vara bror och syster. Nu önskar de bara att deras gamla tjurskallar till fäder kunde sluta fred, och kanske – som Skalle-Per alltid sagt – slå sig ihop till ett enda starkt rövarband. Men vem skulle bli hövding över ett sånt rövarband? Det är något som kan bara avgöras i en tvekamp – ett riktigt vilddjursmöte.


På Junibacken spelas

I det röda huset nere vid ån bor Madicken. Där bor också mamma, pappa och lillasyster Lisabet. Och så Alva förstås. I huset bredvid, som kallas Lugnet, bor Abbe som är Madickens bästa vän. Tant och farbror Nilsson – Abbes mamma och pappa – bor där också.

11.00 – 13.00 Madicken och Lisabet är hemma i Junibacken

11.00 Sommardag med löss

Idag har Madickens allra första sommarlov börjat. Abbe har köpt kaniner, som han är så glad åt. Men en räv har börjat smyga omkring gården om nätterna, och farbror Nilsson bestämmer sig för att leta reda på den gamla rävsaxen för att gillra en fälla åt räven. Hemma i Junibacken upptäcker Alva att Madicken har fått löss och Alva får sätta igång en rejäl avlusning med sabadillättika.

 

12.15 Min son flygbaronen

Det har varit flyguppvisning i den lilla staden, Madicken såg till att Abbe fick flyga och nu är Farbror Nilsson så övermåttan stolt. En kväll när han varit på krogen Trill-in och berättat för alla som vill höra om ”min son, flygbaronen”, ramlar han i ån på tillbakavägen. Abbe drar upp honom, men blir själv liggande på den iskalla bryggan och får lunginflammation. Ska Abbe dö nu?


Träffa Rasmus

Rasmus har slagit följe med Paradis-Oskar medan han letar efter en far och mor åt sig, och de vandrar vägarna fram tillsammans och sjunger små trudelutter för en peng eller en matbit. Rasmus och Paradis- Oskar är på luffen runt om i parken. Två gånger per dag kan ni träffa dem vid Rasmus lada. 12.30 sjunger Rasmus och Paradis- Oskar med luffarorkestern vid Gammelgården.

11.15 – 13.30 Rasmus går på luffen

11.15 Rasmus träffar Guds rätte gök

Rasmus och Paradis-Oskar berättar hur det gick till när de träffades för första gången. Rasmus hade rymt från barnhemmet Västerhaga och gett sig ut på vägarna för att leta reda på ett par föräldrar åt sig.

 

12.30 Rasmus sjunger med luffarorkestern vid Gammelgården

Tillsammans med luffaroskestern spelar de och sjunger om Lejonbruden, den förskräckliga händelsen i Amerika, den stackars lille Manne och Oskars andra roliga, vackra och ibland hemska visor, för alla som vill höra på.

 

13.00 Rasmus får ett hem

Nu har de äntligen hittat ett hem åt Rasmus, i Stensätra, hos den snälle bonden Nilsson och hans fru. Men Rasmus vill hellre vara med Oskar. Och Oskar, han vill vara med Rasmus också. Och på sin fortsatta vandring kommer de så småningom fram till ett litet hus, som Oskar verkar känna igen. Där står en kvinna och hänger tvätt och henne verkar Oskar också känna igen. Men hon verkar inte glad….


Hos Karlsson spelas

Här i Vasastan, på en alldeles vanlig gata i ett alldeles vanligt hus bor Lillebror med sin alldeles vanliga familj. I ett litet hus som ligger uppe på taket bor Karlsson. Karlsson är inte alldeles vanlig, han är en vacker genomklok och lagom tjock man i sina bästa år – och han kan flyga. Men det vet ingen mer än Lillebror. Kika in i köket i Vasastan, där Karlsson och Lillebror busar. Mellan föreställningarna kan ni träffa allihop, tirritera och åka rutschkana.

11.45 – 12.50 Karlsson på taket flyger omkring i Vasastan.

12.25 Karlssons bull-tirritering.

Lillebrors mamma och pappa är bortresta och Fröken Bock har kommit dit för att ta hand om Lillebror. Idag har hon bakat bullar men Lillebror får inte smaka; ”mellanmål förstår aptiten”, säger fröken Bock. Eller ”Husbocken”, som Lillebror kallar henne. Sån tur då att Karlsson på taket är världens bästa husbockstämjare! Han börjar med att ”tirritera” henne ordentligt – genom att spöka för henne.

15.40 – 16.40 Karlsson på taket flyger omkring i Vasastan.

16.30 Karlsson öppnar sagovärlden för farbror Julius.

Farbror Julius, som är Lillebrors släkting, har kommit till stan för att besöka sin doktor, och han ska bo hemma hos Lillebror och Fröken Bock under sin vistelse där. Husbocken har kommenderat lugn och ro men Karlsson är ju som vanligt upplagd för lite skoj.

17.15 Karlssons bull-tirritering.

 

Med reservation för eventuella förändringar.