Emil i Lönneberga

”’Det gjorde jag väl av min godhet’, sa Emil, och det blev så gott som ett ordspråk i Lönneberga efteråt.”

Ur Än lever Emil i Lönneberga

Familjen Svensson

I Katthult finns ett rött boningshus där Emils pappa bor med Emils mamma och lillasyster Ida. Där finns också en drängstuga där Alfred sover, han som är Emils bästa vän. Lina, pigan, sover i kökssoffan. I den röda lagår’n finns alla djuren. Sen finns det en visthusbod där maten förvaras och en snickarbod där Emil blir inlåst när han gjort sina hyss. Ibland, när pappan är mer än vanligt uppretad, springer Emil ditut och haspar själv på insidan; det är säkrast så.

Katthult

Precis så som det ser ut i Katthult kunde det se ut på många små gårdar i Småland – då för mer än hundra år sedan när Astrids far var liten. Han brukade ofta berätta om sin barndom för Astrid och hennes syskon, och från dessa historier har Astrid lånat både miljöer och personer till sina historier om Emil.

Här kan ni uppleva en bondgård som den såg ut vid förra sekelskiftet, ströva omkring bland slåtterängarna och de hundraåriga ekarna och njuta av naturen och titta på djuren. Här finns också lite av en stad med torg, ordenshus och restaurang som ni kan besöka. Precis som i övriga parken kan alla barn leka av hjärtans lust i Katthult. Här finns bland annat en liten fors som mynnar ut i en grund sjö, en leklada, en jordkällare som går att krypa in i, och sist men inte minst Emils egen snickarbod, komplett med hans samling trägubbar.

Gör hyss med Emil

I Katthult kan du se ”När Emil körde huvudet i soppskålen”, som spelas från och med 9 maj. Mellan föreställningarna kan du träffa Emil och hans familj. Frågan är vilket som är roligast: att titta på när Emil gör hyss eller att vara med när han gör det? I dagsprogrammet kan ni se vilka tider karaktärerna finns i sin miljö.