Bröderna Lejonhjärta

”Nu ska jag berätta om min bror. Min bror, Jonatan Lejonhjärta, honom vill jag berätta om. Det är nästan som en saga tycker jag, och lite, lite som en spökhistoria också, och ändå är alltihop sant. Fast det vet nog ingen mer än jag och Jonatan.”

– Ur Bröderna Lejonhjärta

Körsbärsdalen

”Vi ses i Nangijala!” var budskapet som den vita duvan hade med sig till den dödssjuka lilla Skorpan. Hans storebror Jonatan Lejonhjärta var redan där, på andra sidan döden i lägereldarnas och sagornas tid. I Nangijala finns två dalar, Körsbärsdalen och Törnrosdalen. Körsbärsdalen är en ljuvlig dal där man rider över grönskande ängar, fiskar och strövar runt i hagar med körsbärsblom. ”Bröderna Lejonhjärta” står det på skylten vid det vita gamla huset vid vägens slut, det med gröna knutar och en grön dörr.

Törnrosdalen

I Törnrosdalen härskar Tengils svarta soldater, där råder förtryck och ofrihet. Dit kommer i hemlighet Jonatan Lejonhjärta för att hjälpa till att befria landet. ”Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort”, säger Jonatan. Inbäddad i törnrosor ligger Mattisgården. Där hittar Skorpan en farfar som tar emot honom med öppna armar och räddar honom från Tengils män.

Genom hela denna vackra men mörka berättelse lyser Astrid Lindgrens starka tro på de goda krafter som svetsar samman människor i kärlek och hopp. I berättelsens mitt finns de två bröderna som älskar varandra, i livet och in i döden.

Upptäck Körsbärsdalen och Törnrosdalen

I berättelsen om Bröderna Lejonhjärta finns bland annat platserna Törnrosdalen och Körsbärsdalen. De finns också här i Astrid Lindgrens Värld. Bredvid stenbron i Körsbärsdalen och på torget i Törnrosdalen kan ni se när vi spelar stycken ur berättelsen om Skorpan och Jonatan och mellan föreställningarna kan ni träffa dem. Spelas från och med den 8 juni. I dagsprogrammet kan ni se vilka tider karaktärerna finns i sin miljö.