Vi tar mat på allvar

Astrid Lindgrens Värld vill erbjuda besökarna en helhetsupplevelse som tar sin utgångspunkt i Astrid Lindgrens författarskap och det kulturarv som parken förvaltar. Maten är en viktig del av helhetsupplevelsen för oss här i Astrid Lindgrens Värld. För några år sedan tog vi bort hamburgare och pommes frites från menyerna. År 2010 gick vi ett steg längre och ersatte nästan alla halvfabrikat med rejäl, hemlagad husmanskost tillagad av lokalt producerade råvaror.

Ett samarbete som tål att smakas på

För att utveckla maten i parken inledde Astrid Lindgrens Värld 2010 ett samarbete med den prisbelönte kocken och krögaren på Långbro Värdshus, Fredrik Eriksson. Fredrik är tidigare ordförande i föreningen Årets Kock och har en lång rad gastronomiska erfarenheter och utmärkelser på meritlistan. Han har bland annat varit medlem i svenska kocklandslaget och Sveriges representant i VM i matlagning – Bocuse d´Or, utnämnts till ”Årets Kock” och blivit utsedd till ”Kockarnas Kock” vid två tillfällen. Han har även tilldelats Gastronomiska Akademiens guldmedalj samt utmärkelserna ”Journalisternas kock” och ”Guldfenan Svensk Fisk”.

Läs mer om Fredrik Eriksson och Långbro Värdshus.

Våra råvaror

När vi tog steget fullt ut och började laga all mat från grunden, så var det självklart för oss att välja närproducerade råvaror. Dels för att vi vill bjuda besökarna på en genuin och sund matupplevelse men dels också för att stödja det lokala näringslivet och även bidra till att minimera miljöpåverkande transporter. Vill du vet mera om hur vi jobbar och vilka våra matleverantörer är,  i PDF-format, finner du här.

Har du frågor eller synpunkter på maten i Astrid Lindgrens Värld? Kontakta gärna mig, så svarar jag dig.

Sara Hedblom, Chef för mat och dryck i Astrid Lindgrens Värld.