”Skalle-Per hade rätt. När de underjordiska kom upp i skogen med sina klagosånger, då var det höst. Även om Birk och Ronja inte ville medge det. Långsamt hade sommaren dött, höstregnen satte in så pinande envist att till och med Ronja for illa av det, fastän hon annars brukade tycka om regn.”
Ur ”Ronja Rövardotter”

För första gången är Ronja rövardotter i Mattisskogen hela Höstlovet. Vandra genom den Mystiska skogen i höstfärger fram till Mattisborgen, där du kan träffa Ronja rövardotter. Under höstlovet spelas dagligen fyra föreställningar i Mattisborgen.

Ladda ner broschyren som PDF här.

Höstlovsöppet med äkta småländsk marknad

Under höstlovet är Astrid Lindgrens Värld en helt annan upplevelse än på sommaren. Träden går i en gul-röd skala och när det skymmer tänds eldkorgar och lyktor som lyser upp parken. Den friska, klara luften blandas med doften från tända grillar och nyrostade mandlar. Över 90 utställare finns på plats och bjuder på traditionell småländsk marknadsstämning. Tempot är lugnt men för leklystna barn finns det mycket roligt att göra och upptäcka. Alla som vill kan träffa Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Madicken, Rasmus och Paradis-Oskar. Välkommen till Astrid Lindgrens Värld, en sagolik plats där de mest oväntade sakerna kan hända.
Öppettider 27/10- 4/11. Kl. 10.00-17.00. Kvällsöppet till kl 19.00, 31/10 – 2/11.

Dagsprogram

Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Madicken och Rasmus och Paradis-Oskar är här alla höstlovs- och marknadsdagar. Och hela parken är öppen för lek och äventyr. Nytt för i år är att även Ronja rövardotter är här alla höstlovs- och marknadsdagar.

Du kan ladda ner höstens dagsprogrammet i PDF-format här.

Äkta småländsk marknad

Precis som på en gammaldags marknad finns här massor av spännande, fina, välproducerade och ibland annorlunda varor från våra 90 utvalda utställare. De visar upp sina varor och många visar även sitt hantverk. Vi har en regelrätt saluhall med matprodukter. Många av dem säljer hantverk och mycket av det som finns är traditionellt. Det mesta är lokalt producerat, inte minst maten.

Marknadsprogram

Alla dagar under Höstlovsöppet så bjuder vi en mängd extra aktiviteter i parken i tillägg till vårt ordinarie program. Vissa av dem är uppvisningar och vissa av dem kan man både titta på och få möjlighet att själv testa såsom exempelvis: glasblåsning, skulptera med is eller baka karameller. Programmet varierar lite från dag till dag. Läs mer om marknadsprogrammet i vår parkguide.

Våra matställen

När magen börjar kurra finns det mycket gott att välja på. Vi lagar allt själva och försöker köpa råvaror och produkter från närområdet. Det vi serverar i våra restauranger Majkens mat och Stadsmästargården är rejäl småländsk husmanskost. Goda och vällagade rätter som köttbullar med potatismos, raggmunk med fläsk och köttsoppa. Vi har också gott om mysiga kaféer och mindre matställen med allt från bullar, ostkaka och smörgåsar till pannkakor och våfflor med sylt och grädde. Du kan även köpa med dig en värmande köttsoppa och ta med ut på marknaden. Smaklig måltid!

Bo med parken utanför knuten

Om ni har en bit att åka kan det vara bra att veta att det finns möjlighet att sova bekvämt i direkt anslutning till Astrid Lindgrens Värld. I vårt gästboende finns många olika boendealternativ alltifrån det lilla torpet till den stora villan med plats för många. Husen är byggda med inspiration från det tidiga 1900-talets Vimmerby – förebilden till småstaden i många av Astrid Lindgrens böcker – från Pippi Långstrump till Mästerdetektiven Blomkvist.

Läs mer om vårt boende här.