Det var en gång...

sagobyn

Idén att skapa en ”sagoby” med miljöer ur Astrid Lindgrens böcker kommer ursprungligen från familjerna Isaksson, Jalminger och Soowik i Vimmerby. 1981 byggde de tillsammans det första huset, Katthult, i skala 1:3. Under åren kompletterades Sagobyn, som den då kallades, med flera miljöer alla byggda i skala 1:3. Under åren kompletterades Sagobyn, som den då kallades, med flera miljöer alla byggda i skala 1:3. Med tiden blev anläggningen för stor att hantera för de tre familjerna och de sålde Sagobyn 1989 till Riquma-koncernen. Ägarskiftet betydde skapandet av det nya företaget – Astrid Lindgrens Värld AB. Med Riquma som ägare kom det in nytt kapital i företaget, vilket innebar att man i snabb takt kunde bygga nya miljöer. 1990 var den första fullskalemiljön färdig – Törnrosdalen (Bröderna Lejonhjärta). 1991 byggdes den andra ”stora” miljön, Bråkmakargatan.

oversikt_brakmakargatan_632x420

Att just Bråkmakargatan byggdes i full skala berodde på att SF planerade att spela in filmen ”Lotta på Bråkmakargatan”, vilket också skedde här sommaren 1991 och vintern 1992. Resultatet blev två filmer om Lotta och ett antal avsnitt för TV.

1991 rekonstruerades Astrid Lindgrens Värld AB då Wasa Försäkringar gick in som majoritetsägare med IOGT-NTO och Vimmerby kommun som minoritetsägare.

År 2000 togs ägandet av Astrid Lindgrens Värld över av Vimmerby kommun. Till den säsongen hade Bråkmakargatan kompletterats med Skolgatan som erbjuder en ny trevlig väg in i parken. På de båda gatorna hittar man olika butiker och matställen.

karlsson_643x420

En bild från byggandet av det nya huset åt Karlsson på taket 2002.

Sommaren 2007 kunde Astrid Lindgrens Värld presentera den första inomhusmiljön: ”Vi på Saltkråkan. Som tar dig med på en spännande resa genom scener och omgivningar hämtade från TV-serien.

invigning_vipasaltkrakanPå bilden nedan ser du Louise Edlind-Friberg, (Malin), och Stephen Lindholm, (Pelle), i samspråk vid invigningen av Saltkråkan.

År 2009 byggdes ett nytt Villa Villekulla-område med en sjö och ett hamnområde. Nu kunde äntligen Pippis pappa lägga till med sin båt Hoppetossa bredvid Villa Villekulla.

invigning_av_villavillerkulla

Inger Nilsson inviger Villa Villekulla 2009.


Sedan januari 2010 ägs Astrid Lindgrens Värld gemensamt av Salikon förvaltning AB, (91%), och Vimmerby kommun, (9%).